BITKA ZA BESMRTNOST - VREME JE ZA ZAVRŠNI UDARAC! Novak želi da ispiše nove stranice istorije: Evo koje REKORDE može da sruši!
Foto: EPA/Tolga Akmen

idemooo

BITKA ZA BESMRTNOST - VREME JE ZA ZAVRŠNI UDARAC! Novak želi da ispiše nove stranice istorije: Evo koje REKORDE može da sruši!

Tenis -

Za istoriju, za titulu, za tron!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković danas ima sjajnu priliku da ispiše nove stranice istorije tenisa i jednom za sva vremena stavi tačku na diskusiju o tome ko je zaista najbolji teniser svih vremena.

Novak od 15 časova igra protiv Španca Karlosa Alkaraza finale Vimbldona, a ako trijumfuje na Centralnom terenu napraviće još jedan veliki korak ka sportskoj besmtnosti.

Šta titula na Vimbldonu donosi Novaku?

Novak ima priliku da popravi sopstveni rekord po broju osvojenih "mejdžorsa". Današnji trijumf doneo bi mu 24. grend slem titulu u karijeri po čemu će biti neprikosnoven u muškoj konkurenciji, jer bi prvom pratiocu i velikom rivalu Rafaelu Nadalu bežao za dva trofeja.

Nole ima sjajnu šansu da izjednači i apsolutni rekord u obe konkurencije. Naime, legendarna Margaret Kort, koja je nastupala od 1960. do 1977. godine osvojila je ukupno 24 grend slem titule (11 u Open eri). Trijumfom u današnjem finalu Vimbldona Novak bi izjednačio i ovaj nestvaran rekord.

Novak danas sigurno obara i rekord legendarne Kris Evert po broju grend slem finala. Srpski as će se danas 35. put u karijeri boriti za grend slem titulu, što nikome u istoriji tenisa pre njega nije pošlo za rukom.

Rodžer Federer, Novak Đoković
foto: Profimedia

Novak je sedam puta u karijeri osvajao trofej na Vimboldonu i ukoliko i osmi put podigne pehar na centralnom terenu izjednačiće rekord Rodžera Federera koji je osam puta trijumfovao u Londonu.

Đoković ima priliku da sruši još jedan rekord Švajcarca - može da postane najstariji šampion Vimbldona svih vremena (36 godina i 55 dana) i jedini teniser koji je osvojio više od jedne grend slem titule nakon navršene 35. godine. Baš na današnji dan 2017. godine Federer je postao najstariji osvajač Vimbldona sa 35 godina i 342 dana i došao do svoje osme krune u Londonu.

Ukoliko osvoji Vimbldon imaće veliku priliku za "kalendarski slem" u Njujorku na US Openu.

Popularni "kalendarski grend slem" (sve četiri grend slem titule u istoj godini) kod muškaraca niko nije uspeo da osvoji još od 1969. godine i Roda Lejvera, što jasno govori o tome kakvu priliku ima srpski as.

To nije sve, ako trijumfuje danas, Novak će se vratiti i na prvo mesto ATP liste, obezbediće sebi rekordnu 390. nedelju na toj poziciji i imaće sjajnu priliku da se domogne neverovatne brojke od 400 nedelja na teniskom tronu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track