EVO KAKO IZGLEDA ZLOGLASNI ZATVOR U KOJI ŠALJU HRVATE Isplivao snimak HORORA koji ih čeka: Zbog zaraze ni čuvari ne ulaze (VIDEO)
Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

pakao

EVO KAKO IZGLEDA ZLOGLASNI ZATVOR U KOJI ŠALJU HRVATE Isplivao snimak HORORA koji ih čeka: Zbog zaraze ni čuvari ne ulaze (VIDEO)

Fudbal -

Uhapšeni huligani biće raspoređeni u 16 različitih zatvora u Grčkoj.

Hrvatski huligani koji su uhapšeni nakon stravičnih nereda u Atini u kojima je ubijen 29-godišnji navijač AEK-a upadaju u sve veće probleme u Grčkoj.

Tamošnji mediji prenose da će svi uhapšeni završiti u istražnom zatvoru.

Očekuje se da će prvih 41 iz grupe koja broji više sto uhapšenih biti raspoređeno u 16 zatvora u Grčkoj. Navodno, osam huligana Dinama biće poslato u zatvor Avlona, šestorica u Koridalos, a preostalih 27 biće prebačeno u još 14 zatvora.

Namera Grka da Bed blu bojse pošalju u niz različitih zatvora zabrinula je roditelje uhapšenih koji strahuju za njihovu bezbednost.

Čeka ih pakao

Hrvatski huligani već su se žalili na uslove u pritvoru, a stanje u grčkim zatvorima je znatno gore, piše "Index". Grčki zatvori su pretrpani, vladaju jako loši uslovi za život i često izbijaju pobune i neredi.

Isti izvor citira i izveštaj Odbora za sprečavanje mučenja, nečovečnog postupanja i kažnjavanja, tela Saveta Evrope, u kojem je žestoko kritikovano skoro sve što ima veze sa zatvorima u Grčkoj - prenatrpanost, premlaćivanja, korupcija čuvara... Takođe, niz primedbi na račun stanja u tim zatvorima izneo je i izveštaj američkog Stejt departmenta.

U izveštaju Saveta Evrope navedeno je da se "previše zatvorenika u Grčkoj i dalje nalazi u uslovima koji predstavljaju povredu ljudskog dostojanstva". Posle desetodnevne posete pet grčkh zatvora, zaključak je bio da su primećeni loši uslovi pritvora, nasilje, ozbiljan nedostatak osoblja i neadekvatna zdravstvena zaštita... U okviru te "inspekcije", posećeni su zatvori Koridalos, Nigrita, kao i zatvori na ostrvima Hios, Krf i Kos. "U to vreme je u Grčkoj bilo 11.182 zatvorenika, dok je maksimalni kapacitet iznosio 10.175. Stopa popunjenosti tada je iznosila 110 odsto".

"Indeks" je objavio i snimak iz zatvora Koridalos, na kojem se vidi snimljena prostorija od 25 metara kvadratnih, na kojoj je "živelo više od 15 ljudi". Ovi prizori snimljeni su mobilnim telefonom koji su prošvercovali zatvorenici. U tom trenutku je u zatvorskom bolničkom krilu za muškarce umesto predviđenih 60 zatvorenika bilo smešteno više od 200.

"Oboleli od zaraznih bolesti poput tuberkuloze, hepatitisa i šuge nalazili su se pored pacijenata koji boluju od raka ili drugih bolesti. Mnogi su takođe bili HIV pozitivni, što je rezultat epidemije koja je tada harala grčkom zatvorskom populacijom", navedeno je, uz objašnjenje da su uslovi bili takvi da ni zatvorski čuvari nisu ulazili u bolnicu. Onda kada su bili prinuđeni, nosili su maske i rukavice, dok su bila angažovana samo dvojica lekara na više od 200 pacijenata.

U zatvori Koridalos, u kojem će biti smešten deo uhapšenih posle ubistva navijača AEK-a, kazne služe okoreli kriminalci i levičarski teroristi, kao i članovi neonacističke stranke Zlatna zora.

Kurir sport/Index

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track