ČEFERIN U ATINI - PREDSEDNIK UEFA POSLAO OŠTRU PORUKU: Iskoreniti rak huliganizma iz fudbala!
Foto: Profimedia

UEFA

ČEFERIN U ATINI - PREDSEDNIK UEFA POSLAO OŠTRU PORUKU: Iskoreniti rak huliganizma iz fudbala!

Fudbal -

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin pozvao je u Atini da se "iskoreni rak huliganizma", posle ubistva 29-godišnjeg navijača AEK-a u napadu pristalica zagrebačkog Dinama.

"Problem nasilja i huliganizma nije samo grčki već i evropski. Pozivam sve na evropskom nivou da se iskoreni ovaj rak", rekao je Čeferin na konferenciji za novinare u prisustvu grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa.

Navijač AEK-a Mihalis Kacuris je ubijen, a još osam osoba povređeno je u prošlonedeljnom napadu navijača Dinama na pristalice atinskog kluba uoči utakmice trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Kacuris je umro od obilnog krvarenja pošto je nožem uboden u podlakticu.

Mihalis Kacuranis, AEK, Dinamo, huligani, navijači, Bed blu bojs, ubistvo
foto: screenshot

"Uradićemo sve kako bismo osigurali da se takva tragedija više ne ponovi. Krivci će biti pronađeni i kažnjeni za ovo ubistvo", rekao je Micotakis, koji je zatražio da se uspostavi evropski mehanizam za suprotstavljanje nasilju na stadionima i efikasno kažnjavanje.

Grčko pravoduđe je u nedelju podiglo optužnicu i odredilo pritvor za 105 osoba optuženih za učešće u incidentima. Među optuženima je 102 Hrvata, za koje se veruje da su većina članovi navijačke grupe Dinama "Bed Blu Bojsa".

Grčki premijer istakao je da se dogovorio sa predsednicima četiri domaća velika fudbalska kluba da policija radi na stadionima i kontroliše ulaze.

On je dodao da će udruženja klubova navijača biti zatvorena.

"Radiće samo jedno navijačko udruženje po klubu i njihovo sedište biće u sedištima samih klubova", rekao je Micotakis.

U Atini na stadionu Olimpijakosa večeras od 21 čas u Super kupu Evrope igraće Mančester siti i Sevilja.

Za trofej Super kupa Evrope takmiče se pobednici Lige šampiona i Lige Evropa iz prethodne sezone.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track