CENTRALNI ŠTOPER JE RAK RANA REPREZENTACIJE SRBIJE: Piksi očigledno zna gde je problem, ali nema rešenje! OSTAJE ŽAL ZA LIJANKOM
Foto: FSS

analiza

CENTRALNI ŠTOPER JE RAK RANA REPREZENTACIJE SRBIJE: Piksi očigledno zna gde je problem, ali nema rešenje! OSTAJE ŽAL ZA LIJANKOM

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije imala je polovičan uspeh u septembarskom prozoru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo naredne godine u Nemačkoj.

Dragan Stojković
foto: Zorana Jevtić

Iznenađujuće, srpski fudbaleri poraženi su kod kuće na stadionu "Rajko Mitić" od Mađarske s rezultatom 1:2, iako su prvi došli u vođstvo. Bezidejna i spora igra, uz pregršt taktičkih grešaka na terenu, kumovala je prvom porazu u kvalifikacijama. Bio je to vruć šamar za selektora Dragana Stojkovića i njegove izabranike.

U drugoj utakmici Srbija je na gostovanju u Litvaniji savladala domaćina s rezultatom 3:1, uz het-trik Aleksandra Mitrovića. Igra je delovala bolje i disciplinovanije, ali nije bila ni približna onoj koju su srpski fudbaleri demonstrirali u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Ne igramo više tečno, kao da manje trčimo, a protivnici nas čitaju kao bukvar.

Aleksandar Mitrović
foto: FSS

Videlo se da selektor Dragan Stojković ima silnih problema da sastavi idealnih 11 na terenu. Protiv Mađarske pokušao je da igra sa dvojicom napadača Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem i videlo se od starta da ta kombinacija nije dobitna. Njih dvojica, iako različiti napadači, kao da su gušili jedan drugoga na terenu. Odmah je bilo jasno i da ima mnogo problema u sredini terena, posebno sa trčanjem u defanzivi. A, kada je tako onda do izražaja dolazi najveći problem srpske fudbalske reprezentacije u ovim kvalifikacijama, a koji se pojavio na Mundijalu u Kataru, u sudaru sa najjačim selekcijama sveta,

Centralni defanzivac je rak rana Orlova. Jednostavno, nemamo rešenje za tu poziciju. U formacijama koje Piksi forsira 3-5-2 ili 3-4-2-1, a objašnjavao je selektor više puta zašto, jer nema bekove za 4-4-2, centralni štoper je glavni igrač odbrane. On je taj koji komanduje celom zadnjom linijom i onaj koji ima siguran pas ka defanzivnim veznim igračima. Nažalost, tu poziciju očigledno ne mogu na vrhunskom nivou da odigraju ni Nemanja Gudelj, ni Miloš Veljković koje je Piksi forsirao na poslednja dva meča.

Lijanko Vojnović
foto: Starsport

Ako se vratimo samo malo godina unazad, ne čudi zalaganje i interes tandema Dragan Stojković i Stevan Stojanović da Brazilca Lijanka Vojnovića pridobiju da igra za Srbiju. Upravo su njega videli kao centralnog štopera, čoveka koji bi bio idealno rešenje. I bio bi, da nije odigrao samo jednu utakmicu za reprezentaciju Brazila do 23 godine i tako sam sebi zatvorio vrata Orlova, iako je nosio crveni dres u mlađim kategorijama. Stroga pravila FIFA učinila su svoje.

Ono što još više brine Dragana Stojkovića jeste da centralnog štopera u Srbiji gotovo da nema na vidiku. Sužen je izbor kada su defanzivci u pitanju. Pored nabrojanih Nemanje Gudelja i Miloša Veljkovića, Piksi u defanzivi ima Strahinju Pavlovića, Nikolu Milenkovića, Srđana Babića, Strahinju Erakovića, Erhana Mašovića i Nemanju Stojića. Mršavo i tanko. Iz mlade reprezntacije Mihajla Ilića, Stefana Lekovića, Andreja Đurića, Uroša Drezgića...

Nemanja Gudelj, Dušan Tadić
foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Svestan je toga i selektor Orlova, pa će svakako u narednim utakmicama protiv Mađarske u Budimpešti i Crne Gore u Beogradu, koje su ključne za plasman na Evropsko prvenstvo, morati da pozove sve igrače na maksimalnu koncentraciju i dodatnu mobilnost, kako bi Srbija posle 24 godine izborila prolaza na najveću smotru reprezentativnog evropskog fudbala.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track