ENGLEZI ZBOG ZVEZDE OSULI BRUTALNU PALJBU - VRŠE NEZAPAMĆEN PRITISAK: UEFA na žestokom udaru: Fudbal nikad nije bio PRLJAVIJI!
Foto: Ian Stephen/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

bura

ENGLEZI ZBOG ZVEZDE OSULI BRUTALNU PALJBU - VRŠE NEZAPAMĆEN PRITISAK: UEFA na žestokom udaru: Fudbal nikad nije bio PRLJAVIJI!

Fudbal -

Krovna organizacija evropskog fudbala (UEFA) našla se na žestokom udaru kritika zbog glavnog sponzora Crvene zvezde, ruske kompanije "Gasprom".

Fudbaleri Mančester sitija pobedili su u utorak Crvenu zvezdu rezultatom 3:1 u prvom kolu Lige šampiona, a nakon meča engleski mediji osuli su paljbu po srpskom šampionu i UEFA zbog glavnog sponzora na dresu.

Engleski mediji pitaju se kako i zašto je UEFA dopustila Gaspromu da sponzoriše Crvenu zvezdu u Ligi šampiona i zašto im je omogućila povratak u elitno takmičenje.

Ruska naftna kompanija bila je veliki partner UEFA, ali saradnja je prekinuta prošle godine zbog rata u Ukrajini.

Poznato je da ova kompanija više od deceniju sponzoriše Crvenu zvezdu.

Pored činjenice da dolazi iz Rusije koja vrši invaziju na Ukrajinu, Englezima smeta i to što se u Ligi šampiona "promoviše kompanija koja zagađuje životnu sredinu".

"Nastavljajući da promoviše kompanije koje zagađuju okolinu, UEFA je saučesnik u klimatskoj krizi. Od naftnih do plinskih kompanija preko aviokompanija i krstarenja, Gasprom je najgori primer za to. Ne samo da je to multinacionalna kompanija koja je jedan od najvećih zagađivača na svetu, nego se i njen profit sliva u Putinovu ratnu mašineriju" prenosi Miror i dodaje:

"Oglašavanje funkcioniše pomoću onoga što psiholozi nazivaju "halo efekat", pri čemu gledaoci nesvesno razvijaju pozitivna osećanja o kompaniji zbog onoga sa čim je povezana. S jedne strane, Gasprom je veliki zagađivač koji je vezan za režim koji vodi ilegalan rat, a sa druge strane kompanija koja je povezana i sa vrhunskim fudbalom".

UEFA se još uvek nije oglasila na ovu temu, ali je jasno da je pod velikim pritiskom.

Osman Bukari, FK Crvena zvezda, Crvena zvezda
foto: Ian Stephen/ProSports / Shutterstock Editorial / Profimedia

Oglasili su se i navijači Jang Bojsa, švajcarskog tima koji se nalazi u grupi sa Crvenom zvezdom. Njihova ultras grupa takođe se pobunila zbog sponzora crveno-belih.

"Crvena zvezda Beograd i njihov glavni sponzor Gasprom, uvereni pristalica agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine, pokazuju da je fudbal prljaviji nego ikad" saopštila je grupa ultrasa Jang Bojsa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track