Fudbaleri Crvene zvezde u sredu, 4. oktobra, u 21 čas na svom stadionu "Rajko Mitić" ugostiće švajcarski Jang bojs, u drugom kolu Lige šampiona.

profimedia0808106210.jpg
Manuel Winterberger / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Manuel Winterberger / imago sportfotodienst / Profimedia

Veoma važna utakmica za prvaka Srbije, meč koji bi mogao da donese prvu pobedu klubu i veliku radost crveno-belima u elitnom takmičenju ove godine. Ali treba biti oprezan, klub iz Švajcarske nikako se ne sme potceniti, jer je moćan tim, s nekoliko sjajnih individualaca. Verujemo da tako razmišljaju generalni direktor Zvezdan Terzić, ali i trener Barak Bahar.

Navijače Crvene zvezde vežu lepe uspomene za poslednji okršaj dva kluba, koji se dogodio u leto 2021. Šampion Srbije je kasnog avgusta 2019. godine ugostio rivala na Marakani. Posle 2:2 u Bernu, u Beogradu je bilo 1:1, pa je Crvena zvezda eliminisala švajcarskog predstavnika i drugi put zaigrala u grupnoj fazi Lige šampiona. Junak utakmice bio je strelac Aleksa Vukanović. S obzirom na to da su prošle četiri godine, jasno je da to nisu danas isti timovi. Niti ih vode isti treneri. Umesto Vladana Milojevića na klupi Zvezde sedi Barak Bahar, a umesto Herarda Saonea tu je Rafael Viki, izuzetno talentovan stručnjak.

profimedia0801300360.jpg
Pius Koller / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Pius Koller / imago sportfotodienst / Profimedia

Švajcarac je kao trener Bazela u sezoni 2017/2018. pobedio Mančester junajted i Mančester siti. Uzeo je meru Žozeu Murinju i Pepu Gvardioli. Portugalca je dobio u grupnoj fazi koju je Bazel završio na drugoj poziciji, a Španca je nadmudrio u revanšu osmine finala, doduše Pirovom pobedom od 2:1, posle debakla na Etihadu od 5:0.

Sa stručne strane, ono što je vidljivo jeste da Jang bojs igra u formaciji 4-4-2, u rombu. To je ekipa koja zna da koristi šanse za gol. Najveća opasnost preti od špiceva Mešaka Elije, te Sedrika Itena i Žan-Pjera Ensamea, koji se smenjuju u napadu. Upravo su ova poslednja dvojica prošle sezone postigla čak 40 golova u prvenstvu Švajcarske. Zvezdina publika zna Ensamea, bio je asistent pre četiri godine u meču u Švajcarskoj.

Štoperski tandem čine Afrikanci Muhamed Kamara i Orel Amenda, dok je važan šraf u veznom redu Srbin rođen u Švajcarskoj Filip Ugrinić. Opasan je i Ebrima Koli po desnom krilu, dok defanzivni deo veznog reda drži Šeik Nijase.

profimedia0806812422.jpg
Pius Koller / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Pius Koller / imago sportfotodienst / Profimedia

Fudbaler na koga u Crvenoj zvezdi svakako moraju da obrate pažnju jeste Darian Maleš, Srbin rođen u Švajcarskoj. Momak koji je kupljen od Intera ovog leta za 2.000.000 evra još nije u startnih 11, ali je velika opasnost po gol protivnika. I Zvezda ga je merkala ovog leta, pisao je Kurir o tome, a selektor Srbije Dragan Stojković Piksi ima veliku želju da ga privoli da dres Švajcarske u omladinskoj konkurenciji, zameni srpskim u seniorskom uzrastu.

Što se tiče nefudbalskih stvari, tu Crvena zvezda mora biti na maksimalnom oprezu. U redovima Jang bojsa igraju dvojica fudbalera poreklom sa Kosova i Metohije. Kastriot Imeri je nepoznanica, jer je povređen, tako da je neizvestan njegov dolazak u Beograd. S druge strane, Donat Rudani, rođen u Kamenici i sa osam utakmica za tzv. republiku Kosovo, gotovo izvesno će biti u protokolu.

profimedia0801595575.jpg
Pius Koller / imago sportfotodienst / Profimedia 
foto: Pius Koller / imago sportfotodienst / Profimedia

Vrednost Crvene zvezde prema portalu Transfermarkt iznosi 73.030.000, a Jang bojsa 56.450.000 evra.

Kurir sport/A. Radonić