SKANDALOZAN TEKST! Šokantne i sramne uvrede švajcarskog medija na račun Zvezde: Pominju čak veze srpskog kluba sa narko mafijom?!
Foto: Printskrin

bruka

SKANDALOZAN TEKST! Šokantne i sramne uvrede švajcarskog medija na račun Zvezde: Pominju čak veze srpskog kluba sa narko mafijom?!

Fudbal -

Mržnja, huškanje na rat i slično su tekstovi koji dolaze iz Švajcarske kao najava utakmice Lige šampiona između Crvene zvezde i Jang Bojsa.

Ciriške novine, Crvena zvezda, Jang Bojs
foto: Printskrin

Neverovatno! Iz zemlje Švajcarske, neutralne po svom statusu, dugi niz decenija. Očigledno im Srbi i Srbija nisu po volji. Medij iz Ciriha "Neue Zuriche Zeitung", tačnije njihov izveštač iz Beograda, umesto o utakmici piše o politici, uz skandalozan naslov:

"Bliskost sa Rusijom, ratoborni tonovi, veze sa narko mafijom: Protivnik Jang Bojsa Crvena zvezda uvek iritira"

Reporter Novih ciriških novina iz Beograda piše, da su navijači Crvene zvezde u generalnoj probi pred meč sa jang Bojsom protiv Radničkog iz Niša, stvorili atmosferu koja je imala za cilj da bude sećanje na ubijene Srbe na Kosovu, ili kako autor kaže "maskirane muškarce". Pominju se dimne bombe u bojama srpske trobojke i veličanje ubijenih kao nacionalčnih heroja od strane Zvezdinih ultrasa.

Ciriške novine, Crvena zvezda, Jang Bojs
foto: Printskrin

Izveštač potom podseća na svetlu istoriju Crvene zvezde i titulu prvaka Evrope iz 1991. godine, zatim period sankcija zbog kojih klub nije mogao da igra Evropu. Naravno, obavezno je i pominjanje Željka Ražnatovića Arkana, kojeg autor naziva "ratnim profiterom" koji je regrutovao vojnike na tribinama. Piše da je klub u tim godinama tavorio, da su na čelu bili sumnjivi agenti igrača, korumpirani funkcioneri, huligani i ratni profiteri.

Prekretnica je za Crvenu zvezdu, kaže autor teksta, došla sa ruskim Gaspromom i sadašnjim predsednikom Srbije. Pre toga, bitisanje Crvene zvezde obeležili su neredi, crni transfer fondovi, ogromni dugovi. Podsećaju da zbog neisplaćenih plata Crvena zvezda nije mogla da igra kvalifikacije za Ligu šampiona 2014. godine, iako je bila prvak države. Pišu o Zvezdanu Terziću, njegovom poslovanju, a potom i suđenju kao funkcioneru OFK Beograda.

Željko Ražnatović Arkan
foto: EPA/Drago Vejnovic

Dalje, autor piše da se "ukaljao sjaj Crvene zvezde zbog bliskih veza huligana sa lokalnom narko-mafijom i da zbog toga ostaje senka nad klubom." Dalje, doslovce stoji:

"Održavanje ruskog sponzora uprkos ratu u Ukrajini izaziva međunarodnu iritaciju isto koliko i ponovljena gostovanja Crvene zvezde u Sankt Peterburgu. Ali, pre svega, neoprostivo ratoborni tonovi i nacionalistički folklor na stadionu "Rajko Mitić" i oko njega donose klubu sumnjive međunarodne naslove."

Potom autor podseća na utakmicu dva kluba iz 2019. godine i piše kako su u Crvenoj zvezdi potcenili Jang Bojs, jer su čelnici i fudbaleri tog kluba morali da gledaju kako igrači na oklopnom vozilu i sa šlemovima slave prolaz u Ligu šampiona.

Dalje, reporter NZZ piše da je Crvena zvezda tri godine zaredom redovno kiksala u kvalifikacijama za Ligu šampiona protiv trećerazrednih protivnika kao što su Omonija Nikozija, Šerif Tiraspolj i Makabi iz Haife. Ali, da je uvek uspevala da se domogne Lige Evrope. Konstatuje autor, da uprkos ratobornom uređenju stadiona, Crvena zvezda još nije ostvarila svoj željeni povratak u evropsku fudbalsku elitu.

Kurir sport / NZZ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track