NIJE SAMO PARTIZAN OSTAO BEZ TROFEJA! Bogdan izgubio NAJVREDNIJI pehar u istoriji crno-belih, ko je još napravio ISTU GREŠKU?
Foto: FOTO: Starsport

nestali

NIJE SAMO PARTIZAN OSTAO BEZ TROFEJA! Bogdan izgubio NAJVREDNIJI pehar u istoriji crno-belih, ko je još napravio ISTU GREŠKU?

Fudbal -

Partizanova trofejna soba ostala je bez najznačajnijeg eksponata srpske klupske košarke.

Čuveni pehar iz Istanbula 1992. odavno ne krasi vitrine nekadašnjeg šampiona Evrope, jer ga je izgubio niko drugi do Bogdan Bogdanović. Neverovatnu priču otkrio je bivši trener Partizana Duško Vujošević u emisiji "Sportlajt".

Međutim, to nije jedini slučaj nestanka značajnih pehara u svetu, neke zaista neverovatne priče vezane su za ukradene ili izgubljene trofeje, a Kurir vam donosi najzanimljivije slučajeve koji su doveli do toga da mnogi veliki trofeji ne budu u vitrinama klubova koji su ih osvojili na terenu.

Trofej Žila Rimea

Ovaj srebrni trofej, koji je prvi put dodeljen osvajaču prvog Svetskog prvenstva u fudbalu 1930, ukraden je ne jednom nego čak dva puta. Prvi put nestao je tokom turneje po Engleskoj tokom Mundijala 1966, da bi ga nedelju dana kasnije u grmlju pronašao škotski ovčar Pikls. Međutim, trofej je nestao i drugi put, kada je ukraden iz vitrine u Brazilu i pretopljen u staro gvožđe. Na sreću, replika je nastala posle prvog incidenta i danas se nalazi u Nacionalnom muzeju fudbala u Engleskoj.

Trofej Žila Rimea
foto: Profimedia

FA kup

Septembra 1895. godine, nakon pobede Aston Vile nad Vest Bromom u finalu FA kupa, originalni trofej je ukraden iz izloga prodavnice fudbalske opreme Vilijama Šilkoka u Njutaun rouu u Birmingemu. Nikada nije vraćen i Vila je kažnjena prinčevskom kaznom od 25 funti. Priča se ovde ne završava. Godine 1958. Hari Berdž, koji je tada imao 83 godine i u to vreme bio je poznati mali kriminalac u oblasti Birmingema, tvrdio je da je ukrao trofej i istopio ga kako bi napravio lažne novčiće. Bilo je i onih koji su govorili da je Vila, iako je platila kaznu od 25 funti, osigurala trofej na 200 funti.

Kup šampiona Izgubiti jedan trofej može se smatrati nesrećom, izgubiti dva je već nemar. Aston Vila je ponovo bila krivac nakon što je osvojila Kup šampiona 1982. godine protiv Bajerna iz Minhena u Roterdamu. - Izlazili smo i nosili trofej kroz grad da ga pokažemo navijačima i dozvolimo im da se slikaju s njim - rekao je Kolin Gibson, koji je sa saigračem Gordonom Kovansom došao u Tamvort, gde se slavilo duboko u noć. - Igrali smo pikado i popili nekoliko piva kada se neko okrenuo i rekao: "Pehar je nestao, ukraden je!" - otkrio je Gibson.

Kup UEFA 1978.

Da i Evropljani mogu da imaju malo slobodnije prste kada su u pitanju trofeji, govori primer iz Holandije. PSV Ajndhovenov kup UEFA iz 1978. bio je žrtva komične situacije. Pehar je ukraden iz klupskog muzeja, a ukrao ga je komičar Teo Masen dok je snimao TV seriju na stadionu PSV 2000. godine. Godinu dana kasnije Teo je iznenada u TV programu uživo priznao da je ukrao trofej predajući ga bivšem igraču PSV Stanu Valcku. Holandski klub nije prihvatio šalu i podneo je tužbu protiv Masena, koji se izvukao s nekoliko sati društveno korisnog rada.

Kup Džakarte

Južnoamerikanci prednjače u krađi trofeja, a jedan slučaj nam dolazi iz Argentine. Kup Džakarte osvojio je Rosario sentral 1975, nakon što je pobedio reprezentaciju Indonezije. Posle povratka Argentinci su postavili trofej na izložbi u klupskim prostorijama. Prilično snalažljiv - ili možda optimističan - lopov je uzeo original, ali je ostavio lažnjak napravljen od sjajnog papira i šljokica. Nejasno je da li se nadao da niko neće primetiti. Tek kasnih osamdesetih original je vraćen, bez nekoliko dijamanata. Lopov nikada nije uhapšen.

Kurir sport / Miodrag Igrutinović

Bonus video:

01:48

Bogdan Bogdanović posle finala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track