ZVEZDU VEŽU LEPA SEĆANJA ZA LAJPCIG! Crveno-beli već DIZALI PEHAR u ovom gradu!
Foto: Starsport

osvojili trofej

ZVEZDU VEŽU LEPA SEĆANJA ZA LAJPCIG! Crveno-beli već DIZALI PEHAR u ovom gradu!

Fudbal -

Fudbalski klub Crvena zvezda je bio učesnik prijateljskog turnira u Lajpcigu 2004. godine, povodom otvaranja "Red bul arene", nekadašnjeg "Centralnog stadiona". Crveno-beli su bili bolji od tadašnjih prvaka Belgije i Nemačke, ekipe Briža i Verdera, nakon čega je fudbalerima tima sa Marakane uručen "Trofej Lajpciga".

Crvena zvezda je u pripremnom periodu za sezonu 2004/05, dobila poziv da učestvuje na turniru u Lajpcigu. Pored crveno-belih, na turniru se našli Briž, Verder i domaćin Saksonija. Zvezda je završila prethodnu sezonu kao osvajač duple krune Srbije i Crne Gore, pa se sa velikim ambicijama otputovalo u Nemačku. Ekipa predvođena Markom Pantelićem, Boškom Jankovićem, Dušanom Bastom, Nikolom Žigićem je bila spremna da izađe na crtu kvalitetnim ekipama.

Crvena zvezda, FK Crvena zvezda
foto: FOTO: FK Crvena zvezda

Prvi rival bio je Briž, tadašnji šampion Belgije, a meč se igrao 16. jula 2004. godine. Izabranici Ljupka Petrovića su došli do prednosti u 21. minutu, strelac je bio Dušan Basta. U 54. minutu je Marko Perović nadigrao Belgijance i duplirao prednost Crvene zvezde. Samo dva minuta kasnije je Stoica smanjio prednost, a tačku na ovu utakmicu je stavio Dejan Milovanović, koji je u 78. minutu postavio konačan rezultat od 3:1.

Finalni meč je odigran dan kasnije, odnosno 17. jula 2004. godine. Crveno-beli su u poslednjoj utakmici ispred sebe imali osvajača kupa i šampiona Nemačke, ekipu Verdera. Klub iz Bremena je tih godina važio za jedan od najkvalitetnijih timova Evrope. Crvena zvezda je došla do rane prednosti, igrao se 16. minut kada je Marko Pantelić načeo mrežu šampiona Nemačke. Verder je brzo odgovorio, kada je na scenu stupio čuveni Miroslav Klose, koji je postigao dva gola u razmaku od samo sedam minuta. Prednost Nemaca nije dugo trajala, igrao se 39. minut, kada je Zvezdina "devetka" ponovo zatresla mrežu rivala i postavila konačan rezultat u regularnom delu meča od 2:2. Crveno-beli su bili bolji nakon izvođenja jedanesterca sa 5:4, kada je rezervni golman Zoran Banović uspeo da zaustavi udarac Magina sa jedanaest metara i donese "Trofej Lajpciga" u vitrine muzeja tima sa Marakane.

Sada će Crvena zvezda imati priliku da u Lajpcigu donese novu radost delijama i Barak Bahar, koji ima punu podršku uprave tima sa Marakane, pokušaće da upiše prvu pobedu na klupi šampiona Srbije u elitnom takmičenju.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

02:22

UŽIVO: Crvena zvezda - Partizan (18.00), bliži nam se početak utakmice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track