DAN KADA JE BARSELONA SKORO PALA NA MARAKANI: Sijala je Zvezda na Svetog Luku, ali nije mogla protiv Ronalda i skupe družine
Foto: Printskrin/Jutjub

pamti se

DAN KADA JE BARSELONA SKORO PALA NA MARAKANI: Sijala je Zvezda na Svetog Luku, ali nije mogla protiv Ronalda i skupe družine

Fudbal -

Fudbaleri Crvene zvezde pre 27 godina odigrali su jednu od svojih najznačajnijih utakmica u Evropi, a protivnik je bila Barselona.

Crvena zvezda Barselona 1996
foto: Printskrin/Jutjub

Dana 31. oktobra 1996. godine Crvena zvezda je dočekala Barselonu na dupke punoj Marakani, u revanšu osmine finala Kupa pobednika kupova. Posle 1:3 u Španiji, crveno-beli su se nadali iznenađenju, ali je utakmica i pored silne energije i želje, kako na terenu, tako i na tribinama, završena remijem (1:1).

Crvena zvezda imala je tada vrlo mlad tim, uzdanice ekipe ponikle u svojoj školi fudbala. Nije bilo stranaca, a ekipu je sa klupe predvodio legendarni Vladimir Petrović Pižon. Sa druge strane bila je silna Barselona, sa istinskim majstorima fudbala kakvi su bili - Brazilci Ronaldo i Đovani, Bugarin Hristo Stoičkov, Španci Luis Enrike, Abelardo, Nadal i Pep Gvardiola, Francuz Loran Blan, Rumun Đika Popesku, Portugalac na golu Vitor Baija... Na klupi je sedeo ser Bobi Robson, čiji je pomoćnik i prevodilac tada bio anonimni Žoze Murinjo.

Ronaldo
foto: Printskrin/Jutjub

Katalonski tim je pripretio na početku, ali je Zvonko Milojević u dva navrata bio na visini zadatka. Crveno-beli su zaigrali borbeno sa brzim jurišima i preko svoje čigre, brzonogog Perice Ognjenovića preuzeli kontrolu utakmice. Meč je obilovao lepim potezima, driblinzima i brzim akcijama u kojima je prednjačio Pižonov mladi sastav. Međutim, u prvom poluvremenu bilo je teško probiti poslednju liniju Barse u kojoj su bili prekaljeni defanzivci i reprezentativci, ali se ni gosti nisu proslavili na drugoj strani pored Predraga Stankovića, Gorana Đorovića i ostalih, tako da Ronaldo nije uspeo da pogodi mrežu, iako je te sezone na ukupno 49 utakmica u svim takmičenjima postigao 47 golova.

Tek što je počelo drugo poluvreme crveno-beli su poveli sa 1:0. Zoran Njeguš je uputio odličan centaršut sa desne strane, a najbolji strelac Crvene zvezde Zoran Jovičić izvio se i u padu efektno zahvatio loptu glavom savladavši Vitora Baiju za 1:0 u 47. minutu i delirijum na tribinama uz bakljadu Delija. Tek što su crveno-beli proslavili vodeći gol usledio je brz napad gostiju i samo minut kasnije Đovani je poslao loptu pod prečku za izjednačenje. Gol Barsinog Brazilca mnogi na Marakani nisu ni videli, jer su još uvek slavili Jovičićev pogodak.

Zoran Njeguš
foto: Printskrin/Jutjub

Žalili su Zvezdini navijači i za Jovičićevim šansama, posebno kod fantastičnog prodora Perice Ognjenovića, koji je pretrčao Barsine igrače napravio pravu pometnju u njihovoj odbrani i poslužio svog saigrača golgetera, koji se okliznuo prilikom šuta. Sudija je propustio da dosudi penal za Zvezdu u situaciji kada je oboren Miodrag Pantelić. Glavni arbitar jednostavno se potrudio da pređe preko svega, iako je bilo evidentno da su postojali svi elementi za najstrožu kaznu.

Zvezda je nastavila da dominira... Fijukalo je sa svih strana oko Baijinog gola prilikom pokušaja Jovičića, Ognjenovića, Pantelića. Portugalac je pravio bravure, a pratila ga je i sreća, kada je pogođena stativa. Pokušao je i Njeguš rezantnim udarcem, međutim lopta nije završila u mreži. Utakmica je završena rezultatom 1:1, Barselona je prošla dalje, a Zvezdi je za utehu ostalo da je u revanšu bila bolji rival i nadvisila skupocenu ekipu prepunu svetskih asova, koja je prošla u četvrtfinale, a kasnije i osvojila Kup pobednika kupova.

Zoran Jovičić
foto: Printskrin/Jutjub

Bez obzira na rezultat, ovo je bila jedna od najvećih utakmica u istoriji Crvene zvezde, možda i najveća posle Barija i Tokija.

Za Zvezdu su igrali: Zvonko Milojević, Bratislav Živković, Predrag Stanković, Zoran Njeguš, Goran Đorović, Goran Bošković (od 46. Miodrag Pantelić), Nenad Vanić, Darko Anić, Zoran Jovičić, Dejan Stanković, Perica Ognjenović. Trener: Vladimir Petrović.

Inače, na utakmici Crvena zvezda – Barselona Delije su pripremile veličanstvenu koreografiju na sve četiri tribine Marakane.

Kurir sport

02:16

Jovan Mijatović posle poraza od Lajpciga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track