SRBIJA IMA NAJBOLJEG MLADOG DRIBLERA U EVROPI: Iza sebe je ostavio Belingema i Saku, a od zime bi mogao u Juventus ili Inter
Foto: FSS

igračina

SRBIJA IMA NAJBOLJEG MLADOG DRIBLERA U EVROPI: Iza sebe je ostavio Belingema i Saku, a od zime bi mogao u Juventus ili Inter

Fudbal -

Lazar Samardžić suvo je blago srpskog fudbala. Biser koji bi u narednih deset godina trebalo da bude lider i prva zvezda reprezentacije Srbije.

Lazar Samardžić
foto: FSS

Novo priznanje na račun velikog fudbalskog talenta stiglo je od strane čuvenog Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) sa sedištem u Švajcarskoj. Naime, analitičari ove cenjene i ugledne organizacije su izračunali da je Lazar Samardžić najuspešniji dribler u Evropi, kada su i pitanju fudbaleri do 23 godine u pet najjačih liga.

Lazar Samardžić u dresu Udinezea, u proseku napravi 3,1 produktivan dribling na svakih 90 minuta, a sa 72 odsto uspešnih driblinga Srbin rođen u Berlinu, ubedljivo je najuspešniji u ovoj kategoriji. U leđa mu gledaju reprezentativci Engleske Bukaju Saka iz Arsenala i Džud Belingem iz Reala, koji je tek na devetom mestu liste.

Džud Belingem
foto: EPA/RODRIGO JIMENEZ

Tu je još jedan fudbaler Topdžija iz Londona Brazilac Gabrijel Martineli, kao i Antoni Gordon iz Njukasla, Fran Perez iz Valensije i Hviča Kvarachelija iz Napolija.

CIES je pojasnio na koji način je došao do ovakvih rezultata:

"Proračunat na osnovu podataka softvera "Wyscout", korišćeni indeks je dobijen množenjem učestalosti uspešnih driblinga u domaćim ligaškim utakmicama, uspešnosti pokušaja driblinga, kao i sportskog nivoa odigranih mečeva (kao procentualno odstupanje od ukupnog proseka). Na rang listi su samo fudbaleri koji su odigrali najmanje 450 minuta domaće lige u tekućoj sezoni."

Lazar Samardžić
foto: Printskrin

Ovog leta Lazar Samardžić bio je na korak od prelaska u Inter. Posao su pokvarili agenti koji su hteli da uzmu određenu proviziju za sebe, čemu se usprotivio Lazarov otac Mladen. Transfer u redove "nero-azura" je na kraju propao. Međutim, nakon što se u igru oko Samardžića ozbiljno uključio Juventus, Inter se ponovo aktivirao, ali je sada u prednosti klub iz Torina. Lazar Samardžić trenutno zarađuje 400.000 evra po sezoni u Udinezeu, a Inter mu je letos nudio 1.500.000 evra godišnje.

Kurir sport

00:58

Ljubinko Drulović u Usijanju dana o fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track