SRBIJA TONE NA LISTI UEFA! Ispred nas su Malta, Andora, Farska ostrva... Na šta vam liči ovo što igrate u Evropi?!
Foto: Nemanja Nikolić

ponižavanje

SRBIJA TONE NA LISTI UEFA! Ispred nas su Malta, Andora, Farska ostrva... Na šta vam liči ovo što igrate u Evropi?!

Fudbal -

Crni dani za srpski fudbal. I čini se da im se ne nazire kraj.

170. večiti derbi, večiti derbi, derbi
foto: Nemanja Nikolić

Usled loših rezultata Crvene zvezde u Ligi šampiona, TSC u Ligi Evrope, Čukaričkog u Ligi konferencije, te činjenice da Partizan i Vojvodina nisu ni uspeli da se kvalifikuju za neko od evropskih takmičenja, UEFA koeficijent Srbije je u konstantnom padu. Tone nestvarnom brzinom.

Sezonu je Srbija startovala sa 11. mesta, a sada je trenutno na 16. poziciji i izvesno je da gubi drugi klub u Ligi šampiona, ali i jedno mesto u Evropi. Za nacionalni koeficijent ove sezone, do sada, Srbija je osvojila 1,4 poena. To je količnik kad se dosadašnjih sedam bodova podeli sa pet učesnika. Pozicija 15 je ključna, a mi smo ispod nje.

Lajpcig, Crvena zvezda
foto: Ronny HARTMANN / AFP / Profimedia

Spas može da bude jedino Crvena zvezda i to ako bi uspela da izbori evropsko proleće i nastavi takmičenje u Ligi Evrope. Srpski klubovi dosad nemaju pobedu u Evropi, upisali su samo dva remija (Crvena zvezda i TSC), te imaju čak deset poraza. Zabrinjavaju}e brojke, posebno što TSC i Čukarički gube utakmice sa po pet ili šest golova razlike. Ispred Srbije su sad Norvežani, koji nam beže 1.100 bodova. Takođe, ispred nas su i Danci, Česi i Švajcarci, dok nam ozbiljno prete Ukrajinci, Izraelci i Grci.

UEFA lista, UEFA koeficijent
foto: Printskrin

Podatak koji posebno boli jeste da su manje bodova od Srbije za UEFA koeficijent listu osvojili samo Crna Gora, Gruzija, Severna Irska, Litvanija, Vels, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. Verovali ili ne, ispred Srbije su čak Malta, Andora, BiH, Albanija, Moldavija, Farska Ostrva, Finska, Severna Makedonija, Letonija, Irska, Jermenija, Luksemburg... Katastrofa!

Fiorentina, Čukarički
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Kada su brojke srpskih klubova u pitanju treba biti precizan. Od sedam bodova pet je donela Crvena zvezda i to četiri kao bonus za direktno učešće u grupi Lige šampiona i jedan za remi sa Jang bojsom. Po jedan bod doneli su TSC za remi sa Olimpijakosom i Partizan u pobedi nad Sabahom. Čukarički i Vojvodina deluju kao turisti u Evropi.

Kurir sport

02:02

Piter Olajinka posle utakmice sa Lajpcigom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track