FUDBAL STVARA ŽIVOTNE ŠAMPIONE: Edukativni program u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi
Foto: Privatna arhiva

Uz podršku UEFA fondacije

FUDBAL STVARA ŽIVOTNE ŠAMPIONE: Edukativni program u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi

Fudbal -

Projekat pod nazivom “Stvaramo životne šampione” koji organizuju Razvojni centar za mlade i fudbalski kamp Dejana Stankovića DEKI5 realizuje se uz podršku UEFA fondacije za decu i ERASMUS+ programa u oblasti sporta.

Novu fazu svoje primene ovaj edukativni program imao je u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, gde su se okupili predstavnici fudbalskih klubova iz regiona - RFK Grafičar iz Srbije, FK Željezničar, FK Sloga Doboj i FK Laktaši iz Bosne i Hercegovine, Akademija Pandev Brera Strumica i ŽFK Borec Veles iz Severne Makedonije, FK Breznica iz Crne Gore i FK Ludogorec iz Bugarske. Njima su se priključili eminentni stručnjaci iz oblasti sportske psihologije, prava i pedagogije.

Posebnu pažnju i interesovanje prisutnih izazvalo je predavanje prof. dr Ranka Rajovića, svetski priznatog eksperta za dečiji razvoj i obrazovanje koji je posebno pohvalio činjenicu da ceo kocept projekta „Stvaramo životne šampione“ u prvi plan stavlja trenere kao edukatore i pedagoge čija je uloga da doprinesu pravilnom i sveobuhvatnom razvoju dece i mladih sportista.

Dejan Stanković, Deki5
foto: Privatna arhiva

„Fokus je na stvaranju životnih, a ne sportskih šampiona, jer je sport, osim komercijalne uloge koja se konstantno potencira, idealno sredstvo za učenje, povezivanje, saradnju, razvoj tolerancije i razumevanja. Imajući u vidu da je profesor Rajović jedan od najvećih svetskih stručnjaka za rani razvoj dece i posebno za učenje kroz igru, smatrali smo ga najboljim mogućim predavačem za prisutne, a posebno fudbalske trenere“, izjavila je koordinatorka projekta Aleksandra Knežević.

Osim svoje praktične primene na kampu Deki5 na Zlatiboru, projekat Stvaramo životne šampione doprineo je i sprovođenju istraživanja u sedam zemalja o pedagoškoj i obrazovnoj ulozi trenera i kako je osnažiti u narednom periodu. To je bilo prvo istraživanje tog tipa u Evropi, a iniciran je i ekspertski rad na izradi praktične brošure za trenere koja treba da ponudi konkretna znanja, informacije i alate o postupanju trenera mimo sportske komponente treninga imajući u vidu da su treneri deci jedan od centralnih uzora u odrastanju.

Takođe, realizovano je i šest info dana u zemljama učesnicama, tokom kojih se sa upravama klubova, decom, trenerima i roditeljima razgovaralo o suštini ideje životnih šampiona, a održan je i prvi mešoviti kamp za dečake i devojčice koji je bio besplatan za sve polaznike. Koordinatorka projekta Aleksandra Knežević sa ponosom je istakla da je preko hiljadu dece i odraslih uzelo direktno učešće u aktivnostima, a da je preko milion ljudi informisano o ovom značajnom projektu.

Kurir sport

Bonus video:

00:58

Ljubinko Drulović u Usijanju dana o fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track