MANČESTER SITI I ČELSI ČEKAJU DRAKONSKE KAZNE: Everton je ostao bez deset bodova, a bez koliko će ostati oni u koje niko ne dira?!
Foto: Marc Aspland / News Licensing / Profimedia

samo ožeži

MANČESTER SITI I ČELSI ČEKAJU DRAKONSKE KAZNE: Everton je ostao bez deset bodova, a bez koliko će ostati oni u koje niko ne dira?!

Fudbal -

Nešto se kuva u Premijer ligi, posle drakonske kazne Evertonu za kršenje finansijskog fer-pleja. Sledeći na udaru mogli bi da budu Mančester siti i Čelsi.

Čelsi, Mančester siti, Erling Haland, Tijago Silva
foto: Andy Rowland / imago sportfotodienst / Profimedia

Nezavisna komisija Premijer lige kaznila je Everton oduzimanjem deset bodova zbog novčanih malverzacija. To praktično znači da Everton u ovom trentuku, nakon 12 odigranih kola, zauzima 19. poziciju na tabeli Premijer lige sa svega četiri boda i nema sumnje da ih čeka grčevita borba za opstanak.

Everton je kažnjen po prijavi Barnlija, Lidsa i Lestera. U Engleskoj se odmah povela polemika šta se čeka sa Mančester sitijem i Čelsijem, klubovima koji iza sebe imaju na više desetina prekršaja kada su u pitanju finansije.

- Bez viđenja čini mi se da Everton dosta strogo kažnjen. Uzimajući takakav kriterijum u obzir, znači da bi Siti i Čelsi zaista mogli da budu izbačeni - rekao je za londonski "Tajms" nekadašnji pravni savetnik kluba sa Itihada Stefan Borson.

Everton
foto: Craig Thomas / Zuma Press / Profimedia

Nije tajna, ali valja podsetiti, ustanovljeno je ranije da je šampion Engelske u kratkom periodu neverovatnih 115 puta prekršio finansijska pravila Premijer lige.

- I Mančester siti i Čelsi bi prema kriterijumima primenjenim na Everton, morali pod hitno da budu preispitani. Mislim da ni jedni ni drugi više ne mogu da ubede Nezavisnu komisiju da prihvati njihova opravdanja vezana za kovid mere i taj period prilagođavanja - objasnio je Borson i poentirao:

- Everton je bio relativno lagan slučaj. Kratak period, jedno kršenje pravila... Sitijev slučaj je deset puta složeniji. Više je dokomenata, višegodišnji period, mnogo svedoka, veštaka...

Everton, koga zovu "karamele" po izricanju kazne izdao je saopštenju:

"Šokirani smo i razočarani odlukom Nezavisne komisije. Verujemo da je nametnuta potpuno nesrazmerna sankcija našoj krivici. Sa velikim interesovanjem pratićemo dalji radi Komisije i ispitivanje ostalih klubova na polju Pravila o profitu i održivosti".

Nezvanično, ukoliko Mančester siti i Čelsi budu kažnjeni, biće im oduzeto najmanje 30 bodova, a to bi onda značilo da ostaju bez Lige šampiona i takmičenja u Evropi, koja donose dodatne prihode.

Kurir sport

01:41

Osman Bukari pričao o golu, Partizanu, Jang Bojsu...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track