PEP GVARDIOLA BIO NA KORAK OD MARAKANE! Otkrivamo: Trener Sitija mogao da obuče dres Zvezde, Piksi ga OTPISAO!
Foto: Starsport

ČUDNI SU PUTEVI GOSPODNJI

PEP GVARDIOLA BIO NA KORAK OD MARAKANE! Otkrivamo: Trener Sitija mogao da obuče dres Zvezde, Piksi ga OTPISAO!

Fudbal -

Pep Gvardiola jedan od najboljih fudbalskih trenera današnjice u leto 2005. godine mogao je da zaigra u Crvenoj zvezdi.

Pep Gvardiola
foto: Starsport

Danas će Pep Gvardiola kao trener najskupljeg i najboljeg tima na svetu Mančester sitija igrati protiv Crvene zvezde na stadionu "Rajko Mitić" u Ligi šampiona. Čudni su putevi Gospodnji, stara je izreka, koja se još jednom potvrdila kao istinita.

Sa velikim uvažavanjem i pijetetom govorio je Pep Gvardiola o Crvenoj zvezdi na konferenciji u Beogradu. Odlično je upoznat sa istorijom i tradicijom najtrofejnijeg kluba na ovim prostorima. Nije sve to zaboravio Pep Gvardiola, kao ni titulu prvaka Evrope iz 1991. godine.

Dragan Džajić, Dragan Stojković Piksi
foto: Starsport/Srđan Stevanović

A, kako je Pep Gvardiola mogao da postane član Crvene zvezde. Bilo je to u leto 2005. godine, kada je na čelu kluba sa Marakane Dragana Džajića na mestu predsednika zamenio Dragan Stojković. Po dolasku Piksija u klub trener je bio Ratko Dostanić, ali se odmah znalo da ne postoji ni promil šanse da on ostane trener.

Kako je autoru ovih redova poznato, Dragan Stojković Piksi želeo je jako ime na klupi Crvene zvezde, kako bi učvrstio pozicije u klubu i svim rivalima poslao jasnu poruku kakve ambicije ima sa crveno-belima. Izbor je pao na Valtera Zengu, koji se savršeno uklopio u ambijent na Marakani. Isto tako, tražio je i veliko ime u igračkom smislu.

Prvi koji je predložen Draganu Stojkoviću bio je upravo Pep Gvardiola. Posle njega i iskusni napadač iz Italije, bivši centarfor Juventusa Nikola Amoruzo. Španac je u tom trenutku imao iza sebe dvogodišnju epizodu u Kataru, u klubu Al Ahli. Želeo je da se vrati u Evropu. Na žalost Crvene zvezde, do dogovora sa Pepom Gvardiolom nije došlo, mada je crveno-belima u tom trenutku bio potreban igrač na mestu zadnjeg veznog.

Valter Zenga, trener, selektor, fudbal
foto: Dado Đilas

Klub se opredelio za Dragana Mladenovića koji je tokom sezone došao u sukob sa trenerom Valterom Zengom, pa je do kraja takmičarske godine trenirao na atletskoj stazi, odvojen od ostatka ekipe. U prvi plan je potom isplivao perspektivni Nenad Kovačević i odigrao toliko dobro, da je već na leto ostvario milionski transfer u francuski Lens.

Možda se Crvenoj zvezdi ne bi desio brodolom u Strazburu u Ligi Evrope da su angažovali Pepa Gvardiolu. Nažalost, to ne znamo, niti ćemo ikada saznati. Da podsetimo, Zvezda je tada iz prekida primila gol u sudijskoj nadoknadi, strelac je bio omaleni Kevin Gameiro i ostala bez proleća u Evropi.

Pep Gvardiola je umesto dolaska u Crvenu zvezdu otišao kasnije u Meksiko, u klub Dorados gde je i okončao uspešnu karijeru. Već sledeće sezone počeo je da radi kao trener u La Masiji, kao šef struke Barselone B. Posle su usledili Barselona, Bajern, Mančester siti... Sve ostalo je istorija.

Kurir sport/A. Radonić

01:25

Vladimir Lučić posle poraza od Sitija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track