PREMINUO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI FUDBALER: Pokrivao sve pozicije, 10 godina bio u istom klubu, odbio da pređe u Zvezdu i Dinamo
Foto: Hajduk.hr

TUGA

PREMINUO LEGENDARNI JUGOSLOVENSKI FUDBALER: Pokrivao sve pozicije, 10 godina bio u istom klubu, odbio da pređe u Zvezdu i Dinamo

Fudbal -

Prvog januara ujutru je iznenada u 73. godini preminuo legendarni hrvatski i jugoslovenski fudbaler Mario Boljat.

Rođen u Splitu 1951 godine stigao je kao univerzalac i do dresa reprezentacije Jugoslavije, a bio je jedinstven po tome što je pokrivao gotovo sva mesta na terenu.

Započeo je karijeru kao golman u RNK Splitu u mlađim kategorijama, a u Hajduku je igrao punih 10 godina i uspeo je da osvoji četiri titule prvaka Jugoslavije i pet nacionalnih kupova tokom sedamdesetih.

Bio je zlatna rezerva u svojoj ekipi, a na kraju je od 1969. do 1979. godine uspeo da upiše 425 utakmica za "bile" i da postigne 22 gola.

U generaciji sa Ivicom Šurjakom i Juricom Jerkovićem on je bio bitan šraf. Igrao je kao levi i desni bek, štoper, zadnji vezni, krilo, pa čak i kao kreativni vezista. Za reprezentaciju Jugoslavije je 1977. i 1978. godine upisao pet nastupa.

Velikani poput Crvene zvezde i Dinama iz Zagreba su ga zvali da ih pojača ali on iz svog Hajduka nije hteo, pa je sa 28 godina otišao u Nemačku i zaigrao za Šalke.

Kurir sport/Mondo

Bonus video:

00:28

Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track