"IMAO SAM 15 GODINA, OTAC MI JE REKAO DA UZMEM KALAŠNJIKOV..." Potresna ispovest legendarnog fudbalera o RATU u Jugoslaviji!
Foto: Sports Press Photo / ddp USA / Profimedia

prošao kroz pakao

"IMAO SAM 15 GODINA, OTAC MI JE REKAO DA UZMEM KALAŠNJIKOV..." Potresna ispovest legendarnog fudbalera o RATU u Jugoslaviji!

Fudbal -

Hasan Salihamidžić važi za jednog od najboljih igrača koje je Bosna i Hercegovina ikada imala.

Postao je popularni Braco legenda Bajerna, zatim je bio i sportski direktor minhenskog velikana, a sada se dotakao svojih početaka i rata koji je na njega ostavio veliki uticaj.

- Rođen sam u Mostaru, tamo gde je čuveni most. Imao sam bezbrižno detinjstvo, otac policajac, majka učiteljica, ja sam hteo da budem fudbaler. Jugoslavija je bila država koja je funkcionisala, bilo nam je dobro, imali smo jednostavan i srećan život. Sa osam godina sam počeo da igram fudbal, otac mi je bio prvi trener, igrao je u drugoj ligi. Igrao sam za mlađe selekcije Jugoslavije i posle utakmice sam morao kući, ali nije bilo letova iz Beograda za Sarajevo. Vraćao sam se autom i shvatio sam da je situacija ozbiljna - otkrio je Salihamidžić, pa u dahu nastavio:

- Na oko 10 kilometara od moje kuće bila je ratna linija, posle dva meseca otac je došao i rekao 'imamo kalašnjikov u kući i pištolje, uzmi ih i pretraži dva dela ulice'. Rekao mi je da povedem majku i sestru, da probaju da pobegnu. Kada sa 15 godina imaš kalašnjikov ispod kreveta... To nije normalno.

Svoju ispovest je legendarni Braco završio ovako:

- Jedno jutro me sestra probudila i rekla da se obučem i da idem u Nemačku. Odbio sam, nisam hteo da se odvajam od porodice, bilo je teško. Međutim, autobusom sam otišao u Dortmund, pa sam odatle stigao u Hamburg. Moram da priznam da je istina da ako se u Nemačkoj posvetiš i naporno radiš, dobićeš priliku. Ja sam iskoristio šansu o kojoj sam toliko sanjao. Uspeo sam jer sam se borio - zaključio je Hasan Salihamidžić.

Hasan Salihamidžić
foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Podsetimo, Salihamidžić je, ne tako davno, otkrio i da je bio na korak od prelaska u Crvenu zvezdu, ali da je upravo rat sve promenio.

Kurir sport / Balkantimes.press / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track