DA LI JE 9.000.000 EVRA PRAVA CENA ZA ZVEZDINOG BISERA? Na Marakani su učinili nešto što nisu nikada pre!
Foto: www.crvenazvezdafk.com

istorija transfera bekova

DA LI JE 9.000.000 EVRA PRAVA CENA ZA ZVEZDINOG BISERA? Na Marakani su učinili nešto što nisu nikada pre!

Fudbal -

Prodaja Koste Nedeljkovića u Aston Vilu za 9.000.000 evra i 15 odsto od naredne prodaje odličan je poslovni potez FK Crvena zvezda.

Kosta Nedeljković
foto: www.crvenazvezdafk.com

Nije mala stvar uraditi tako veliki transfer za momka koji je do pre šest meseci igrao za Grafičar. Činjenica je da je pred Kostom Nedeljkovićem (18) velika karijera, ali kada je ovakav transfer u pitanju, u Crvenoj zvezdi nisu želeli da čekaju.

Od desnih bekova, u istoriji, Crvena zvezda nije inkasirala ovakav novac. Član Zlatne generacije prvaka Evrope iz Barija 1991. godine Dušan Radinović otišao je u vreme sankcija za smešan novac u švedski Dagerfors. Potom je Risto Vidaković završio u Betisu za oko tadašnjih milion maraka. Slična zarada u kasu kluba iz Ljutice Bogdana 1A slila se i posle transfera Nenada Sakića u Sampdoriju.

Zoran Njeguš
foto: Saša Pavlić

Transfer Zorana Njeguša u Atletiko iz Madrida bila je dobra prodaja, jer je iz Beograda 1998. otišao u crveno-beli deo prestonice Španije za 3.800.000 maraka. A, za duplo manje para klub je napustio i Bratislav Živković odlaskom u Sampdoriju. Lep novac zarađen je i na prodaji Ivana Dudića u Benfiku 2000. godine, oko 4.000.000 maraka.

Naredni veliki transfer na poziciji desnog beka Crvena zvezda je ostvarila prodajom Marjana Markovića u kijevski Dinamo, za oko 2.500.000 maraka. Dušan Basta, kao produkt Zvezdine omladinske škole, klub je napustio 2008. godine kada je za oko 2.000.000 evra otišao u Udineze. I Pavle Ninkov doneo je profit, jer je 2011. za 3.000.000 evra prešao u Tuluz.

Dušan Basta
foto: Www.crvenazvezdafk.com

U vreme najveće krize u klubu Marko Vešović je posle tužbi otišao bez dinara u Torino 2014. godine. Naredne godine desnu stranu u Crvenoj zvezdi pokrivali su Miloš Cvetković, Filip Stojković i Marko Gobeljić. Cvetković je otišao u Napredak bez finansijske nadoknade, dok je popularni Žule 2019. posle povratka iz Čukaričkog kao slobodan igrač potpisao za Rapid iz Beča.

Isto se desilo i sa Milanom Gajićem koji je završio transfer u moskovski CSKA 2022. godine kao slobodni agent, te Markom Gobeljićem koji je ovog leta potpisao za grčki Kifijas. I Italijan Kristijano Pičini otišao je bez naknade iz kluba, mada je ruku na srce došao iz Valensije sa "čistim papirima".

Filip Stojković
foto: Kurir sport

Prošlog leta u Zenit iz Sankt Peterburga otišao je Strahinja Eraković za 7.000.000 evra, međutim on nije klasičan desni bek. Više je štoper, iako je u određenom periodu igrao po desnoj strani.

Većina podataka navedenih u tekstu uzeti su sa portala Transfermarkt.

Kurir sport/A. Radonić

01:34

Nedeljković posle poraza od Jang Bojsa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track