DODELA PRESTIŽNE NAGRADE IZAZVALA KONTROVERZE Mnogi se pitaju zašto je priznanje dobio Mesi, a ne Haland?! Pojavilo se OBJAŠNJENJE
Foto: Stephen Chung / Xinhua News / Profimedia

BURA

DODELA PRESTIŽNE NAGRADE IZAZVALA KONTROVERZE Mnogi se pitaju zašto je priznanje dobio Mesi, a ne Haland?! Pojavilo se OBJAŠNJENJE

Fudbal -

Odluka da se Lionelu Mesiju uruči prestižno priznanje FIFA za najboljeg igrača 2023. godine izazvala je brojne kontroverze i negodovanja.

Argentinski fudbaler i igrač Intera iz Majamija Lionel Mesi proglašen je za fudbalera 2023. godine u izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Mesi je nagradu osvojio ispred norveškog napadača i igrača Mančester sitija Erlinga Halanda, koji je po mnogima bio glavni favorit za osvajanje nagrade, dok je treće mesto zauzeo Francuz Kilijan Mbape.

Nagrada je dodeljena za period od 19. decembra 2022. do 20. avgusta 2023 u kom Argentinac nije imao preterano uspeha, pošto se nije računalo Svetsko prvenstvo koje je u Kataru osvojio sa Argentinom.

S druge strane, Haland je dominirao u dresu Mančester sitija sa kojim je osvojio triplu krunu, pa su mnogi bili šokirani izborom.

Zanimljivo, iako su imali isti broj bodova na glasanju, po 48, nagrada je pripala Mesiju. Kasnije je stiglo i objašnjenje zašto...

Naime, u slučaju nerešenog rezultata po pravilima nagrada se uručuje igraču koji je dobio najviše maksimalnih (pet) glasova od kapitena, a u ovom slučaju to je bio Argentinac.

Mesi je dobio 13 glasova kapitena, 11 trenera, 11 bodova od novinara i 13 od navijača. S druge strane, Haland je dobio 11 glasova kapitena, 13 trenera, 13 novinara i 11 navijača.

Pogledajte kako su glasali selektor naše reprezentacije Dragan Stojković Piksi i kapiten Srbije Dušan Tadić.

Kurir sport/J.M.

02:15

PROMOCIJA U AMERICI: Lionel Mesi predstavljen kao pojačanje Majamija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track