ŠTA SU "VEČITI" URADILI NA PRIPREMAMA? NIŠTA! Amaterski protivnici, brutalna tuča - još su sve to platili PAPRENO SKUPO!
Foto: Starsport

utisci

ŠTA SU "VEČITI" URADILI NA PRIPREMAMA? NIŠTA! Amaterski protivnici, brutalna tuča - još su sve to platili PAPRENO SKUPO!

Fudbal -

Fudbaleri Crvena zvezde i Partizana završili su ovogodišnje zimske pripreme za koje možemo reći da su bile nikad gore. Razloga za to je mnogo.

Na "rajskom ostrvu" srpske ekipe su igrale sa nižerazrednim klubovima, pa su ti mečevi više izgledali kao dueli u amaterskim rangovima nego ozbiljne pripreme klubova koji pretenduju na evropska takmičenja.

Izbor protivnika je zaista bio katastrofalan, pa je utisak da bi ekipe više imale koristi da su ostale u Srbiji, jer su i ovako igrale jedne protiv drugih.

Da su ostali u Srbiji "večiti" bi bar uštedeli određeni novac koji su ovako izdvojili gotovo ni za šta. To što su radili na Kipru mogli su i u Srbiji.

Igor Duljaj
foto: www.partizan.rs/Miroslav Todorović

Da krenemo redom. Lider na tabeli Partizan zimuje na čelu tabele sa bodom više u odnosu na crveno-bele. Izabranici Igora Duljaja odigrali su tri pripremna duela, a pre odlaska planirano je pet, što opet dovoljno govori o spektru protivnika.

Bez obzira na tri meča, čini se da su se igrači više potrošili na treninzima za ove dve nedelje nego u utakmicama, što je paradoks. "Parni valjak" je igrao protiv Mladosti iz Lučana, Aja Nape i Boteva, a uz dužno poštovanje ovim ekipama, na sam pomen ovih rivala jasno je da to nisu protivnici po meri tima koji se za titulu bori sa učesnikom Lige šampiona.

Za četvrti duel i ujedno "generalnu probu" prste je umešalo i vreme pa je odmeravanje snaga sa AEZ Zakakijom otkazano zbog "provale oblaka". Kada je reč o dolascima i odlascima, bilo ih je u Humskoj i u jednom i u drugom smeru.

Rukovodstvo kluba prodalo je mladog Mihajla Ilića u Bolonju 4,5 miliona evra, dok je Kristijan Belić otišao u AZ Alkmar u transferu vrednom 3,7 miliona evropskih novčanica koje "na ravne časti" dele Partizan i Čukarički.

FK Partizan
foto: Starsport©

Opremu kluba su zadužili Denil Kastiljo, koji je na pozajmici iz ukrajinskog Šahtjora do leta. Zatim Leonard Ovusu i MIloš Krunić, kao i Nikola Miličić koji je projektovan da nadomesti odlazak Ilića, ali se povredio pre nego što je i odigrao jednu utakmicu, što opet otvara mnoga pitanja.

Na kraju je doveden Džung Jun Goh od koga se očekuje da ekipi da dimenziju i kvalitet više. Nešto slično kao njegov sunarodnik na suprotnoj strani Topčiderskog brda Hvang In Beom.

Sve u svemu tri pobede bez primljenog gola je nešto što može da stvori privid navijačima, jer svi kojima je crno-bela boja u srcu ne mogu da budu sigurni ni u igre tima ni u kvalitet novopridošlih fudbalera.

Fk Crvena zvezda
foto: FK Crvena Zvezda

Kada je reč o crveno-belima njihov bilans na pripremama je još impresivniji. Pet utakmica i pet pobeda. Međutim kada se malo zagrebe, stanje i igru aktuelnog šampiona najbolje opisuje ona narodska "spolja gladac unutra jadac".

Da krenemo od prelaznog roka u kome je klub iz Ljutice Bogdana prodao svoje bisere Kostu Nedeljkovića i Jovana Mijatovića. Desni bek je potpisao ugovor sa Aston Vilom, gde je srpski klub na ime obeštećenja dobio devet miliona evra, ali će biti pozajmljen Zvezdi do leta.

Napadač rođen 2005. godine neće imati tu mogućnost kao njegov vršnjak, jer će se preseliti u klub "Siti grupe" Njujork siti za fiksno osam miliona evra uz određene bonuse sa kojima može da naraste na deset.

Kosta Nedeljković, Monći
foto: www.avfc.co.uk

Njihov put sledio je i Stefan Mitrović koji je u kasu kluba doneo 1,3 miliona evra prilikom potpisa sa člana Serije A Veronu, a put Italije krenuo je i Uroš Kabić koji će doduše biti na pozajmici u Torinu uz pravo otkupa na leto za dva miliona evra.

Konačno, trenutno drugoplasirani tim na tabeli Superlige Srbije napustio je i Kings Kangva odlaskom na pozajmicu u belgijski Kortrajk na pozajmicu do leta. Klub je od pozajmice zaradio pola miliona evra, dok će član "Župiler lige" imati mogućnost otkupa na leta za 1,5 miliona evra.

U suprotnom smeru jedini je opremu crveno-belih zadužio mladi napadač Uroš Sremčević od koga se u budućnosti očekuje mnogo. Reklo bi se po ulaznim i izlaznim transferima da je Zvezda slabija u odnosu na prvi deo prvenstva, a to je opet pitanje za čelnike kluba koji i sklapaju sastav.

Vladan Milojević
foto: www.crvenazvezdafk.com

Slično kao i "večiti rival" navijači ne znaju šta mogu da očekuju od izabranika Vladana Milojevića, jer dueli sa Šlorakom, Zalaegeršegijem, Spartakom, Mladošću i Botevom sigurno nisu po meri ovogodišnjeg učesnika najelitnijeg evropskog takmičenja. Poslednja provera sa Bugarima je čak i prekinuta posle opšte tuče na terenu, što je samo bio šlag na torti i začin za pripreme koje su više ličile na cirkus i letovanje nego na ozbiljno spremanje za sezonu.

Praktično, najzanimljivije što se desilo na pripremama i Crvene zvezde i Partizana jeste tuča crveno-belih sa Botevom, jer da nije bilo toga o ovome se verovatno ne bi ni pisalo. Utisak je da su i jedni i drugi otišli na pripreme samo da bi pobegli od beogradske zime. Bilo kako bilo još mnogo posla je i pred Milojevićem i pred Duljajem pa će biti veoma zanimljivo videti sastave "večitih" na početku druge polusezone posle ovakvih poluamaterskih priprema.

FK Crvena zvezda
foto: Starsport©

Raspored Partizana i Crvene zvezde u prvih pet kola prolećne polusezone:

20. kolo

Crvena zvezda - Voždovac

Javor - Partizan

21. kolo

Novi Pazar - Crvena zvezda

Partizan - IMT

22. kolo

Crvena zvezda - Čukarički

Radnik - Partizan

23. kolo

Partizan - Železničar

TSC - Crvena zvezda

24. kolo

Crvena zvezda - Partizan

Kurir sport / M.I.

BONUS VIDEO:

02:42

POBEDA SAUDIJSKE ARABIJE OČEKIVANA? Trener: Ulažu mnogo u fudbal, imaju ratnički mentalitet, a uslovi za trenine su im SVEMIRSKI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track