NEMAC JE BIO PRVI FUDBALER KOJI JE PRIZNAO DA JE GEJ: Ima još jedan u Seriji A, ali on ne priča mnogo o tome
Foto: Tom Weller / AFP / Profimedia

bivši reprezentativac

NEMAC JE BIO PRVI FUDBALER KOJI JE PRIZNAO DA JE GEJ: Ima još jedan u Seriji A, ali on ne priča mnogo o tome

Fudbal -

Tomas Hiclšperger jedini je fudbaler iz Nemačke koji je javno priznao da je homoseksualac.

Tomas Hiclšperger
foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / Profimedia

Bivši reprezentativac Nemačke Tomas Hiclšperger (41) nedavno je u ispovesti za list "Bild" govorio o svojim iskustvima, istakavši da ima mnogo homoseksulanih fudbalera. Ova tema je istražena i u dokumentarcu "The Last Taboo" na "Amazon Primeru".

Nemac je bio visešampion Evrope sa Pancerima 2008. godine. Na pitanje da li je homoseksualnost u fudbalu i dalje tabu tema, odgovorio je:

- Da, mislim da je tako. Oni pričaju o tome, ali igrači se kao takvi ne identifikuju. To je tabu na terenu i u svlačionici, takođe zato što u Nemačkoj nema aktivnih homoseksualnih fudbalera.

Potom je Hiclšperger nastavio da govori.

- Uvek se priča, kad će prvi aktivni fudbaler u jednoj od pet najboljih liga izaći s ovim?. Već postoji jedan koji trenutno igra za Kaljari u Seriji A. Jednom je to javno objavio i od tada je malo govorio o tome. Tada je shvatio da to ne mora biti velika stvar.

Jakub Jankto
foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Nemac je očigledno mislio na češkog reprezentativca Jakuba Jankta, koji je u februaru prošle godine potvrdio da je gej. Zbog toga je napustio suprugu i njihovo dete.

Hiclšperger kaže da mu nije bilo lako da otvoreno kaže da je homoseksualac. Posebno mu je teško bilo, kako kaže 2010. kada je potpisao za Lacio.

- Nisam više mogao da potiskujem ​​svoja osećanja. Do tada nisam mogao da zamislim da bih ja, od svih ljudi, mogao biti gej.

Tomas Hiclšperger
foto: EPA/Antonio Cotrim

Sve vreme dok je igrao za Lacio, nije hteo da priča javno o svom seksualnom opredeljenju. Dve godine kasnije, kada je igrao za Volfzburga odlučio je da izađe u javnost, međutim advokat ga je odgovorio od te ideje. Nekoliko godina kasnije Hiclšperger je ipak otkrio da je gej.

Nemac je fudbalsku karijeru počeo u Aston Vili, da bi posle igrao za Štutgart, Lacio, Vest Hem, Volfzburg i Everton. Za fudbalsku reprezentaciju Nemačke Tomas Hiclšperger igrao je u periodu od 2004. do 2010. godine, upisavši 52 utakmice i šest golova.

Kurir sport/Bild

02:03

DRULOVIĆ O NOVOM SELEKTORU: Piksi je DOBRO rešenje, 1.000.000 evra je mnogo manja plata nego u Kini! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track