TAMNOPUTI SRPSKI SIN - LUIS ZEČEVIĆ DŽON U slavnom Arsenalu stasao fudbaler za reprezentaciju SRBIJE - prihvatio da igra za Orlove
Foto: Printskrin/Instagram

talenat iz dijaspore

TAMNOPUTI SRPSKI SIN - LUIS ZEČEVIĆ DŽON U slavnom Arsenalu stasao fudbaler za reprezentaciju SRBIJE - prihvatio da igra za Orlove

Fudbal -

Talentovani 16-godišnji fudbaler Arsenala Luis Zečević-Džon igraće za reprezentaciju Srbije - prihvatio je da nastupa za zemlju njegove majke.

Kako je objavila poznata stranica na Tviteru "Serbian Football Scout", tokom razgovora sa porodicom Zečević-Džona njegova majka je potvrdila da će igrati za mlađe kadete Srbije, odnosno ekipu do 16 godina.

Fudbalska reprezentacija Srbije u svim uzrastima, počev od A tima, pa do najnižih kategorija, veliku snagu crpi od igrača rođenim van matice.

Zdravko Kuzmanović, Neven Subotić
foto: Starsport/Srđan Stevanović

Praksa je ustanovljena još iz vremena kada je mandat predsednika FSS obavljao Zvezdan Terzić, a prvi kapitalci bili su Zdravko Kuzmanović i Neven Subotić. Tadašnji selektor, legendarni Radomir Antić igrao je ključnu ulogu među fudbalerima rođenim u inostranstvu.

Ovaj trend posebno je uzeo maha za mandata selektorovanja Dragana Stojkovića Piksija u sadejstvu sa direktorom A tima Stevanom Stojanovićem. Srbija je u liku Lazara Samaradžića dobila moćno pojačanje za narednu deceniju, a njegovim stopama će i Jan Karlo Simić, momak koji je iako rođen u Nemačkoj u sistemu mlađih kategorija FSS. Kako je Kurir ranije pisao pomno se prate Aleksandar Pavlović iz Bajerna, a ne gubi se iz vida ni Stefan Bajčetić, koji je ruku na srce, zbog stava majke, ipak bliži Španiji.

Luis Zečević Džon
foto: Printskrin/Instagram

Jedan od srpskih sinova rasutih po planeti, a rođen u inostranstvu, koji bi mogao da bude budućnost reprezentacije jeste i momak neobičnog imena i prezimena - Luis Zečević Džon. Momak je dete Srpkinje iz Sarajeva i Engleza rođenog na Karibima. Ima i sestru. Zanimljivo, mladi Luis rođen je na Svetog Jovana 20. januara 2008. godine i član je omladinske akademije čuvenog Arsenala.

Luis Zečević Džon
foto: Printskrin/Instagram

Radi se o polivalentnom fudbaleru koji prema pisanju platforme "Serbian Football Scout" pokriva dve pozicije, desnog krila i desnog beka. Iako ima 16 godina, član je omladinskog tima Arsenala, tačnije igra u uzrastu U18.

- Zaljubio sam se u fudbal, praktično kada sam izašao iz majčinog stomaka. Treniram od malih nogu, a na Gotia kupu 2019, kada sam imao samo 11 godina opažen sam od strane skauta Arsenala. Na šest utakmica na turniru dao sam 21 gol - priča za portal Medium Luis Zečević Džon.

Posle nekoliko godina mladi fudbaler srpskog porekla potpisao je stipendijski ugovor sa Arsenalom koji stupa na snagu od sezone 2024/2025. Taj ugovor dobijaju samo odabrani u akademiji i on je preduslov da fudbaler dobije i svoj prvi profesionalni ugovor. Da je Luis Zečević Džon označen kao neko ko bi mogao da napravi ozbiljnu karijeru, potvrđuje i saradnja sa sportskim brendom "Najki".

- Sjajna je prilika što ove sezone igram za Arsenal u selekciji do 18 godina. Zahvalan sam klubu na šansi koja mi je pružena. Sada je ključno da zadržim svoju poziciju u timu. Dakle, mnogo napornog rada i da podignem nivo svoje igre. To je moj cilj, kao i da se još bolje uklopim u tim. Posle toga, videćemo šta budućnost nosi.

Mladi fudbaler otkriva da može da igra na više pozicija u timu.

- Ja sam igrač koji može da igra bilo koju napadačku ulogu. Samo najviše volim da postižem golove i asistiram.

Kada je upitan da sebe opiše kao fudbalera, u poređenju sa nekim od današnjih velikana, dao je zanimljiv odgovor.

- Ja sam pomalo od svega. Međutim, ako bih morao da biram, onda bih rekao Kilijan Mbape po brzini i driblingu, Sadio Mane po veštinama i možda Hari Kejn ili Robert Levandovski po šutu.

Luis Zečević Džon ponosan je na srpsko poreklo.

- Redovno posećujem Srbiju. Bar nekoliko puta godišnje, pošto imamo blisku rodbinu u Beogradu.

Bez ustezanja mladić otkriva da je napadač Juventusa Dušan Vlahović njegov omiljeni srpski igrač.

- Njegova strast prema igri sija kad god je na terenu, a njegova sposobnost da postigne gol je impresivna.

Sergej Milinković-Savić je još jedan sjajan srpski fudbaler koji mi se sviđa. Glavno pitanje koje zaokuplja navijače u Srbiji jeste, da li postoji šansa da vide Luisa u crvenom srpskom dresu.

- Srećan sam što sam u poziciji da mogu da igram za Englesku i Srbiju. Bila bi mi čast da predstavljam bilo koju od te dve zemlje u budućnosti.

I dok većina mladih fudbalera voli da sanja velike snove, Luis ima zanimljiv pogled na vlastitu budućnost.

- Ne ograničavam se na jedan san, ali uspeh i sreća su ono čemu težim. Nadam se da ću imati uspešnu karijeru.

Mladi fudbaler ponosan je što je deo projekta Arsenala.

- Veoma sam počastvovan što sam deo ovog istorijskog kluba. Kada vidite kakav je klub iznutra, koliko se tu radi i koliko treba posvećenosti, shvatite da nije lako doći do vrha. Mikael Arteta to traži, Arsenal to zahteva, tako da je to nivo na kome radimo svaki dan - zaključio je Luis Zečević Džon.

Kurir sport/Medium

05:43

Vlahović, Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track