DIJEGO MARADONA NA DANAŠNJI DAN DEBITOVAO JE ZA ARGENTINU: Bio je to veliki dan za fudbalskog vanzemaljca! Ostalo je istorija!
Foto: Profimedia

velikan u kopačkama

DIJEGO MARADONA NA DANAŠNJI DAN DEBITOVAO JE ZA ARGENTINU: Bio je to veliki dan za fudbalskog vanzemaljca! Ostalo je istorija!

Fudbal -

Fudbalski svet zauvek će pamtiti možda i najvećeg umetnika u kopačkama Dijega Maradonu, koji je preminuo 25. novembra 2020. godine.

Dijego Maradona
foto: Profimedia

Na današnji dan 27. februara 1977. godine, tada 16-godišnji dečak Dijego Armando Maradona debitovao je za A reprezentaciju Argentine. U prijateljskoj utakmici protiv Mađarske. Ostalo je istorija.

Ipak, 1978. selektor Luis Sezar Menoti nije ga uvrstio u nacionalnu selekciju za Svetsko prvenstvo u Argentini, rekavši kako je Dijego premlad da bi izdržao pritisak. Godine 1979. bio je kapiten reprezentacije Argentine koja je u Japanu osvojila titulu juniorskog prvaka sveta. Prvi gol u dresu sa državnim grbom je postigao 2. juna 1979. godine u Glazgovu protiv Škotske. Godine 1982. ponovo dolazi do seniorske reprezentacije i igra na Svetskom prvenstvu u Španiji.

Gol rukom obeležio je ne samo jednu godinu nego i čitavu karijeru Dijega Maradone. Na Svetskom prvenstvu 1986. u Meksiku dvostruki je strelac u utakmici Argentine s Engleskom. Oba njegova gola na toj utakmici se i dan danas prepričavaju. Kod prvog je reč o pogotku koji je Dijego kasnije nazvao Božjom rukom. Drugi je na mnogim rang listama proglašen za najlepši gol svih svetskih prvenstava. Sam je predriblao polovinu engleskog tima i golmana Pitera Šiltona.

Engleski komentator je uzviknuo da je prvi gol sigurno neregularan jer je postignut rukom, ali zato drugi vredi za deset. Na tom prvenstvu je Argentinu doveo do titule prvaka sveta u dramatičnom dvoboju sa reprezentacijom Zapadne Nemačke (3:2).

Dijego Maradona
foto: Profimedia

Na Svetskom prvenstvu 1990. u Italiji sa reprezentacijom je Maradona došao do finala, ali su poraženi od SR Nemačke 1:0. Godine 1993. vratio se i u reprezentaciju i to sa kapitenskom trakom. Na Mundijalu u SAD 1994. igrao je samo na prve dve utakmice, jer je na doping kontroli opet bio pozitivan i morao je da napusti selekciju uz 15-mesečnu zabranu igranja.

Poslednji gol za reprezentaciju Dijego Maradona postigao je protiv Grčke, a poslednji meč je odigrao protiv Nigerije 30. juna 1994. godine. Ukupno je postigao 34 gola za državni tim, a odigrao 91 utakmicu.

Kurir sport

02:57

PIKSI I MARADONA OSVANULI NA ISTOM ZIDU: Najlepša poruka pred Mundijal 2022 u Kataru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track