PIKSIJEV GOL IZ KORNERA I SPEKTAKULARNA POBEDA ZVEZDE U 81. VEČITOM DERBIJU: Partizan je bio odličan, ali su komšije bile MAŠINA
Foto: Printscreen/Youtube

spektakl

PIKSIJEV GOL IZ KORNERA I SPEKTAKULARNA POBEDA ZVEZDE U 81. VEČITOM DERBIJU: Partizan je bio odličan, ali su komšije bile MAŠINA

Fudbal -

Fudbaleri Partizana i Crvene zvezde odigrali su niz spektakularnih utakmica, ali jedan od onih večitih derbija koji je ušao u anale domaćeg fudbala igran je 6. septembra 1987. godine u Humskoj.

Večiti derbi 1987, derbi 1987, Dragan Stojković Piksi, Ljubomir Radanović
foto: Printskrin

Upravo tom utakmicom nastavljamo serijal Kurira vezan za večiti derbi i okršaj Crvene zvezde i Partizana koji je na programu po 172. put na Marakani, u subotu od 17.00 časova.

Taj 81. večiti derbi fudbaleri Crvene zvezde dočekali su posle neubedljivog starta u sezoni, a Partizan pred važnu utakmicu Kupa UEFA i dvomeč protiv Fljamurtarija iz Albanije. Večiti derbi igran je u petom kolu, a crveno-beli su pre okršaja sa crno-belima u prva četiri kola igrali nerešeno protiv Hajduka, slavili protiv Prištine u Beogradu sa 7:1, izgubili na „Čairu“ od Radničkog iz Niša i sa zagrebačkim Dinamom odigrali bez golova.

Sa druge strane, Partizan je derbi dočekao sa još gorim skorom. Pobedili su Vojvodinu, igrali nerešeno protiv Veleža u Mostaru, a onda upisali dva poraza, od Čelika u Beogradu i Vardara u Skoplju.

Trener Crvene zvezde bio je Velibor Vasović, jedini čovek koji je kao igrač nosio dres dva najveća srpska kluba i kao trener sedeo na klupe najvećih rivala. Veliko fudbalsko ime, autoritet koji se nije dovodio u pitanje, eto takav je bio Velibor Vasović koji je sjajno funkcionisao sa tehničkim direktorom Draganom Džajićem. Rodom iz Požarevca, posle smrti oca preselio se u Beograd kao dete sa majkom i porodicom. Bio je jedan od retkih fudbalera u to vreme sa fakultetskom diplomom, pošto je u mladosti diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Na klupi Partizana sedeo je Fahrudin Jusufi. Bio je igračka legenda Partizana, koji je kao desni bek crno-beli dres nosio punih devet godina. Rođen je u mesto Zli Potok u opštini Gora na Kosovu i Metohiji. I on je kao dečak došao u Beograd sa porodicom i zavoleo fudbal. Navijači su voleli atraktivan fudbal koji je forsirao, ali je često bio u koliziji sa upravom, zbog poraza koji je mnogo smetao čelnicima kluba.

Velibor Vasović izveo je izrazito napadačku postavu i sledećih startnih 11 u tom 81. derbiju: Stevan Stojanović - Žarko Đurović, Slavko Radovanović, Miodrag Krivokapić, Slobodan Marović - Goran Milojević, Robert Prosinečki, Dragan Stojković - Dragiša Binić, Husref Musemić, Borislav Cvetković. Šansu su u drugom delu dobili Mitar Mrkela i Dejan Joksimović. Dragan Stojković Piksi bio je najveća zvezda u tadašnjoj ligi, čovek oko kojeg se vrtela igra Zvezde, iako je imao dosta problema sa trenerom Vasovićem, koji nije trpeo nedisciplinu i atraktivne poteze za publiku.

Fahrudin Jusufi odlučio se za sledećih 11: Branislav Đukanović - Miodrag Bajović, Aleksandar Đorđević, Vladimir Vermezović, Nikica Klinčarski - Admir Smajić, Ljubomir Radanović, Goran Stevanović - Fadilj Vokri, Milko Đurovski, Nebojša Vučićević. Priliku u nastavku dobili su Slađan Šćepović i debitant Milinko Pantić. Zanimljivo, u odbrani Partizana igrao je Aleksandar Đorđević, fudbaler koji nikada nije ostvario svoj potencijal. Bio je kapiten generacije u reprezentaciji koja je 1987. osvojila Svetsko prvenstvo, ali nije otišao u Čile, jer je pre toga dobio crveni karton na EP, što ga je eliminisalo iz konkurencije, iako je bio lider i vođa na terenu.

Utakmica je odigrana na dupke punom stadionu JNA u Humskoj pred 55.000 ljudi. Atmosfera je bila sjajna, navijači oba kluba žestoko su navijali, a nije bilo ni preteranih uvreda za protivničke fudbalere, mada su simpatizeri Crvene zvezde i dalje teško podnosili "izdaju" Milka Đurovskog.

Dragan Stojković Piksi, Branislav Đukanović
foto: Printskrin/Jutjub

Već na početku utakmice usledio je šok za navijače Partizana i epski potez Dragana Stojkovića Piksija koji je ušao u anale srpskog fudbala. Naime, igran je peti minut kada je Crvena zvezda imala korner. Piksi, šmeker i veliki znalac u kopačkama, prvo je pokazao rukom ka golu protivnika, onda navukao levu štucnu i odlučio se na nesvakidašnji potez. Direktno iz kornera matirao je celokupnu odbranu Partizana i skoro dvometraša iz Nikšića, golmana Branislava Đukanovića. Potez vredan divljenja za erupciju oduševljenja na severnoj tribini. I nije bilo ovo prvi put da Piksi daje golove iz kornera, uradio je to i protiv Belišća u kupu.

Partizan jeste bio u nokdaunu, ali se brzo vratio u igru. Već u 26. minutu stiglo je izjednačenje posle prekida u režiji Gorana Plavog Stevanovića kojeg je u glavu pogodio Nebojša Vučićević. Žestoko su se bunili igrači Zvezde zbog tog faula, jer su smatrali da Slavko Radovanović nije napravio prekršaj nad Fadiljom Vokrijem.

Šanse su se ređale ispred oba gola, igralo se u visokom ritmu sa mnogo trčanja i prelepih poteza na obe strane. Stevan Stojanović skinuo je zicer Fadilju Vokriju u 38. minutu, ali se na odmor otišlo sa 1:1.

Pravi fudbalski spektakl usledio je u završnih 45 minuta. Mitar Mrkela je zamenio Dragišu Binića i odmah imao šansu, ali mu je golman Partizana Đukanović skinuo loptu u situaciji "jedan na jedan". Ali, u 54. minutu Zvezda posle pritiska dolazi do vođstva kada sjajan prodor Slobodana Marovića kruniše Bora Cvetković udarcem glavom. Samo dva minuta kasnije, usledio je mat u dva poteza. Robert Prosinečki je uzeo loptu igračima Partizana, uputio milimetarski precizan pas ka Bori Cvetkoviću, koji je brzinom vetra ostavio celokupnu odbranu Partizana iza sebe i matirao golmana crno-belih za 3:1.

Bora Cvetković
foto: Printskrin/Jutjub

Čim se krenulo sa centra Nebojša Vučićević pokazuje kakav je majstor bio u kopačkama. Promešao je driblinzima nekoliko igrača Crvene zvezde i u maniru rasnog strelca u 57. minutu pogodio mrežu Stevana Stojanovića. Uzbuđenja nisu izostajala, napadao je žestoko Partizan, stvarao šanse, ali je briljirao tada mladi Stevan Stojanović, koji je skinuo dva zicera Fadilju Vokriju i Milku Đurovskom. Mogao je Dragan Stojković Piksi sve da reši u 76. minutu kada je posle solo prodora šutirao u pravo u golmana Partizana.

Crvena zvezda je tu neverovatnu sezonu završila na prvom mestu kao šampion, po 17. put u istoriji. Remijem u Nikšiću protiv Sutjeske, kada je bilo - 2:2. Imala je 45 bodova, samo bod više od Partizana. Crveno-beli su u prvenstvu zabeležili najviše pobeda (17) i najmanje poraza (6). Bilu su najuspešnija u gostima (5 pobeda) i najefikasniji tim u šampionatu sa 66 datih golova. Jedini fudbaler koji je odigrao sve utakmice bio je neverovatni Žarko Đurović.

Večiti derbi 1987, derbi 1987
foto: Printskrin

Dragan Stojković Piksi, Zvezdina peta zvezda, bio je najbolji igrač prvenstva. Postigao je 15 golova i bio glavni kreator igre crveno-belih. Stojković je jednom zaigrao i u timu sveta na meču pod okriljem FIFA. Robert Prosinečki je „zlatna lopta", odnosno proglašen je za najboljeg igrača Svetskog prvenstva za omladince u Čileu 1987, na kome je trijumfovala selekcija Jugoslavije.

Kurir sport

00:11

Atmosfera na stadionu Partizana pred 171. večiti derbi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track