SRBIJA MEĐU LIDERIMA PO BROJU NAMEŠTENIH MEČEVA: Objavljen izveštaj o klađenju i uticaju na rezultate
Foto: Profimedia

Neslavno mesto

SRBIJA MEĐU LIDERIMA PO BROJU NAMEŠTENIH MEČEVA: Objavljen izveštaj o klađenju i uticaju na rezultate

Fudbal -

Sportradar, agencija koja prati i analizira izveštaje o klađenju i uticaju na rezultate, objavila je treći godišnji izveštaj u kome se Srbija visoko kotira.

Sportradar ukazuje na 1.329 sumnjivih utakmica u 2023. godini, od toga 880 u fudbalu.

sportradar, nameštanje, nameštaljke, kladionice, klađenje
foto: Screenshot

Izveštaj je naslovljen sa "Korupcija, klađenje i nameštanje mečeva u 2023. godini", a zasniva se na Sportradarovim podacima na uzorku od 850.000 događaja i mečeva u 70 sportova. Pomenuti sumnjivi mečevi su primećeni u 11 sportova i u 105 zemalja.

- U poređenju sa 2022. godinom, podaci pokazuju da su sumnjive radnje i manipulacije u svim sportovima ostale na 0.21% odnosno jedna na svakih 467 mečeva u 2023. godini. Takođe, podaci pokazuju da nema posebnog sporta u kome je sumnja u nameštene mečeve veća od jedan odsto, što potvrđuje da je 99.5% sportskih događaja i mečeva koji su nadzirani bilo čisto - navedeno je u izveštaju.

sportradar, nameštanje, nameštaljke, kladionice, klađenje
foto: Screenshot

U odnosu na 2022. godinu beleži se mali porast u procentu sumnjivih mečeva u fudbalu - sa 64 na 66%. Konkretno, radi se o 103 meča više. U izveštaju se navodi da "je većina sumnjivih mečeva zapravo postala sumnjiva tokom praćenja uplata opklada uživo" - čak 95 odsto. U toj grupi, sumnjive uplate su se pojavile u 70 odsto slučajeva tokom prvog poluvremena.

Kada je reč o fudbalu, svoje mesto u Top 10 je našla i Srbija. Najgori je Brazil sa 109 spornih mečeva, dok Srbija (36), zajedno sa Argentinom, zauzima deveto i deseto mesto.

Ako se uzme u obzir samo Evropa, Srbija je iza Češke (67), Rusije (55) i Grčke (46) na visokom četvrtom mestu.

Kurir sport

Bonus video:

00:22

171. večiti derbi - delije oterale igrače Crvene zvezde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track