FOTOGRAFIJE KOJE NEMAJU CENU! Draganu Džajiću stigao gost iz dalekog Čilea! Slike sa Mundijala 1962. završile na Terazijama (FOTO)
Foto: FSS

čista emocija

FOTOGRAFIJE KOJE NEMAJU CENU! Draganu Džajiću stigao gost iz dalekog Čilea! Slike sa Mundijala 1962. završile na Terazijama (FOTO)

Fudbal -

Fotografije koje nemaju cenu. Bezvremenski snimci koji prevazilaze materijalnu vrednost. Ukratko, svedoci prošlosti. U Čileu, u zabačenoj podrumskoj prostoriji, nakon više od šest decenija, pronađeni su dragoceni artefakti koji oživaljavaju sećanje na Svetsko prvenstvo na kome je naša reprezentacija ostvarila jedan od najvećih uspeha u svojoj istoriji.

Ekipa predvođena selektorskim trijom koji su činili Ljubomir Lovrić, Prvoslav Mihajlović i Hugo Ruševljanin, slavila je protiv Savezne Republike Nemačke u četvrtfinalu sa 1:0, golom Petra Radakovića u 85. minutu i izborila plasman među četiri najbolje selekcije na svetu.

Pronalazak negativa snimljenih tokom Mundijala u Čileu 1962. godine, bio je samo početak velikog projekta koji podrazumeva snimanje dokumentarnog filma pod nazivom ‘1.000 fotografija nemogućeg Svetskog prvenstva’. Zašto nemogućeg? Samo dve godine pre završnog turnira, 22. maja 1960, u Valdiviji je zabeležen najjači zemljotres ikada registrovan od strane seizmografskih instrumenata. Uprkos tragediji, Čile se u rekordnom roku podigao iz pepela i besprekorno organizovao najveću smotru svetskog fudbala.

1 / 4 Foto: FSS

Fudbalski savez Srbije je zajedno sa fudbalskim federacijama Italije, Nemačke i Švajcarske, sa zadovoljstvom izašao u susret novinaru iz Santijaga Rubenu Martinezu koji se nalazi na čelu ovog projekta i koji je posle posete Koverćanu, u petak doputovao u Beograd sa ciljem da zabeleži što više atraktivnog materijala za potrebe realizacije dokumentarnog filma.

„Želeo bih da se zahvalim gostima iz Čilea što su nam pružili priliku da se prisetimo jednog od najdražih Mundijala u istoriji našeg fudbala. Ne treba posebno da naglašavam da ove fotografije za nas predstavljaju neprocenjivo bogatstvo. Evo, već na prvoj prepoznajem sve igrače koji su u kadru, vidim Skoblara, Kovačevića, Šekularca, Perušića i Galića. Lepo je čuti da još uvek postoje ljudi koji vode računa o fudbalskoj zaostavštini. U to vreme nije bilo televizijskih prenosa, a kratki snimci koji se mogu videti na društvenom mrežama nisu adekvatno svedočanstvo o majstorijama nekadašnjih fudbalskih virtuoza.“ – nije krio oduševljenje predsednik FSS Dragan Džajić, dok mu je gost iz Čilea pokazivao šest pažljivo upakovanih fotografija posvećenih našoj reprezentaciji.

Zlata vredan foto-materijal iz Čilea, pripadao je poznatom fotografu Huanu Luku Valencueli, a najviše emocija kod prvog čoveka srpskog fudbala izazvala je grupna slika nešeg tima sa jedne od utakmica na Svetskom prvenstvu:

„Imao sam tada 16 godina, ali sam slušao radio prenose i sećam se mnogih detalja sa Mundijala. Igrali smo dobro u meču za treće mesto protiv Čilea, nije nas demoralisao poraz u polufinalu od Čehoslovačke. Nažalost, Rohas je u 90. minutu kaznio jednu našu grešku i domaćin je slavio sa 1:0. Prepoznajem sve igrače sa ove slike, možda samo za jednog nisam siguran. Evo ga Dražen Jerković koji je sa Vavom, Garinčnom, Albertom, Sančezom i Ivanovom podelio prvo mesto na listi strelaca, svi su dali po četiri gola. Evo ih Vlatko Marković, Milutin Šoškić, Durković, Perušić, Vladica Popović, Galić, Skoblar, Šekularac, Kovačević… sve velika imena tadašnjeg jugoslovenskog i svetskog fudbala.“ – rekao je Džajić i bacio pogled na detalj sa jedne fotografije za koju je Ruben Martinez konstatovao da ima specifičnu vrednost:

1 / 5 Foto: FSS

„Kako i ne bi bila vredna kada na veoma jednostavan način objašnjava kakav je čovek i sportista bio Milutin Šoškić. Nakon što je Rohas zatresao mrežu u 90. minutu, Šole je zagrlio strelca pobedonosnog gola za Čile, što je izazvalo ovacije publike na prepunom stadionu u Santijagu. Zaista je bio oličenje fer-pleja i sigurno jedan od najboljih golmana na svetu u tom trenutku.“ – rekao je Džajić.

Fotografije iz Čilea ne mogu biti svedene samo na relikvije prošlosti. One su inspiracija za buduće generacije, podsećanje na važnost kulture, sporta i zajedništva. Putovanje kroz vreme koje nam omogućava da osetimo atmosferu ‘nemogućeg Svetskog prvenstva’, trenutke u kojima se ispisivala istorija našeg reprezentativnog fudbala.

Kurir sport / FSS

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track