OVI SPORTISTI SU ODBILI SRBIJU, JER IM MAJKE NISU SRPKINJE! Poslednji primer je Aleksandar Pavlović, a ima ih još mnogo...
Foto: PanoramiC / imago sportfotodienst / Profimedia, EPA/Ronald Wittek, AP/Tim Goode, EPA/Rolex dela Pena, Shutterstock

teorija sa pokrićem

OVI SPORTISTI SU ODBILI SRBIJU, JER IM MAJKE NISU SRPKINJE! Poslednji primer je Aleksandar Pavlović, a ima ih još mnogo...

Fudbal -

Majka je stub kuće svake porodice. Majka je ta koja drži na okupu svoje najmilije.

Istina je sve navedeno. A, čemu sve ove reči o njenom veličanstvu - majci. Svedoci smo godinama, pa i decenijama unazad da majke imaju veliku, nekada i presuđujuću ulogu na karijere velikih sportista. Ovo se posebno manifestovalo na primeru sportista srpskog porekla koji su rođeni u mešovitom braku.

Aleksandar Pavlović
foto: Bernd Feil/M.i.S. / imago sportfotodienst / Profimedia

Poslednji primer koji je razbuktao strasti u Srbiji jeste Aleksandar Pavlović, mladi 19-ogodišnji fudbaler Bajerna. Iako je Srbija prva pokazala interes da ga privoli sebi i ponudila mu da zaigra za A reprezentaciju Orlova, mladić je odlučio da to ipak bude Nemačka. Kilometri i kilometri reči i rečenica već su otkucani i ispričani o tome... Kada je selektor Nemačke Julijan Nagelsman odlučio daga pozove, mladi fudbaler izdao je saopštenje u kojem je naglasio da u njemu kucaju dva srca, srpsko i nemačko, te da mu je otac Srbin, a majka Nemica.

Bojan Krkić

Svaki dobar poznavalc prilika u Srbiji setiće se da je pre skoro dve decenije tadašnji FSS na čelu sa predsednikom Zvezdanom Terzićem pokušao da privoli Bojana Krkića da zaigra za Srbiju. Kasnije je i selektor Radomir Antić pokušao isto. Nažalost, iako je postojala želja fudbalerovog oca Bojana po kojem je mladi as dobio ime, presudu o tome za koju će reprezentaciju igrati donela je majka, Katalonka Marija Luiza Perez. Bojan je izabrao Španiju, odigrao samo jednu utakmicu, a potom izgubio mesto u Barseloni, menjao klubove kao čarape, po sopstvenom priznanju upao u depresiju zbog koje je i završio karijeru.

Stefan Bajčetić
foto: Printskrin/Instagram

Drugi slučaj, prilično svež, jeste Stefan Bajčetić, mladi fudbaler Liverpula. Sin je nekadašnjeg igrača Vojvodine i Crvene zvezde Srđana Bajčetića i Špankinje Paole Estevez. I njegovo srce je bliže Španije, što je otac nekoliko puta ponovio ljudima iz FSS. Čak ni smrt dede malog Stefana, čuvenog srpskog dobrotvora Petra Peja Bajčetića, izgleda da nije omekšala stav majke, ali i fudbalera Liverpula.

Mirjam Poterbin, Luka Dončić
foto: Instagram

Treći slučaj, zbog kojeg poklonici košarke u Srbiji mnogo žale jeste košarkaš Dalasa Luka Dončić. Rođen je u mešovitom braku Srbina Saše Dončića i Slovenke Mirjan Poterbin. Fakat je i da je Lukin otac rođen u Sloveniji, ali ni on, ni sin Luka nikada nisu krili privrženost srpskom poreklu i korenima. Razvod roditelja i uticaj majke, bila je jasna poruka nekadašnjem selektoru srpskih košarkaša Aleksandru Đorđeviću da tu ne treba previše žaliti, jer je odluka odavno donesena.

Marko Arnautović
foto: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Valja pomenuti i slučajeve Marka Arnautovića, fudbalera Austrije. I on je iz mešovitog braka, od oca Srbina Tomislava i majke Austrijanke Gabi. U njegovom slučaju majka nije imala presudnu ulogu, Marko je želeo da igra za Srbiju, međutim izostala je reakcija odgovornih ljudi iz FSS.

Dražen Petrović, Jovan Petrović, Biserka Petrović
foto: Privatna arhiva

Oni stariji koji pamte vreme SFR Jugoslavije i raspad države setiće se i slučajeva košarkaša Dražena Petrovića i Stojana Vrankovića. Poznata je priča da je Draženov otac bio Jovan, rodom iz Hercegovine od Trebinja, a majka Biserka iz Šibenika. Draženov deda i baba Dejana Bodiroge, čuvenog srpskog košarkaša, bili su rođeni brat i sestra.

Danijel Subašić
foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

Oni mlađi golmana Danijela Subašića i utakmica na SP u Rusiji 2018. kada se pre svakog penala krstio sa tri prsta. Njegov otac zvao se Jovo, a majka Boja.

Franjo Tuđman, Stojko Vranković, Dino Rađa
foto: Printskrin/Jutjub

Obojica košarkaša i golman su rođeni u mešovitim brakovima, oca Srbina i majke Hrvatice, ali su izabrali da igraju za Hrvatsku. Stojan Vranković je promenio ime u Stojko, a pad Republike Srpske Krajine slavio je sa Dinom Rađom i Franjom Tuđmanom razvijanjem hrvatske zastave na tvrđavi u Kninu 1995. godine.

Marko Perković Tompson, Luka Modrić
foto: Printskrin

Luka Modrić, najbolji fudbaler Hrvatske svih vremena, takođe je dete iz mešovitog braka. Kod njega majka Radojka Dopuđ nije imala presudnu ulogu, već otac Stipe. Luka nikada nije pričao o poreklu sa majčine strane, a na zvaničnim proslavama uvek se trudio da zapeva "domoljubne pesme" i one iz repretoara kontroverznog Marka Perkovića Tompsona.

Robert Prosinečki
foto: Starsport

Robert Prosinečki takođe je izabrao Hrvatsku, iako mu je majka Emilija iz Ježevice kod Čačka, a otac Đuro iz Zagorja.

Mihael Renzing
foto: Anke Waelischmiller/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Srbija je 2008. godine mogla na golu da dobije Mihaela Renzinga, čuvara mreže Bajerna, kojem je majka Srpkinja, a otac Nemac. Sa njim je pregovarao tadašnji selektor Radomir Antić, ali nije došlo do dogovora, iako je Renzing bio prilično zagrejan da ponese grb sa "četiri esa".

Filip Senderos
foto: Profimedia

Treba se setiti i štopera reprezentacije Švajcarske Filipa Senderosa. Momak kojem je majka iz Niša, a otac iz Španije, odlučio je da igra za zemlju u kojoj se rodio. Nikada nije ni razmišljao da zaigra za Srbiju, ili Španiju.

Kurir sport

00:45

Šta su poručili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Orlova Dušan Tadić uoči današnje utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track