VELIKI SERIJAL KURIRA - 90 NAJVEĆIH ASOVA EVROPSKOG FUDBALA: Čovek koji je RASPLAKAO Ronalda i "kovač" ISTORIJSKOG uspeha Grčke!
Foto: Profimedia

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA (5)

VELIKI SERIJAL KURIRA - 90 NAJVEĆIH ASOVA EVROPSKOG FUDBALA: Čovek koji je RASPLAKAO Ronalda i "kovač" ISTORIJSKOG uspeha Grčke!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

U susret Evropskom prvenstvu u Nemačkoj ne možemo, a da ne pomenemo ekipu koja je napravila jednu od najvećih senzacija u istoriji fudbala. Tog leta 2004. godine reprezentacija Grčke se kao autsajder popela na krov Evrope i to pobedom nad domaćinom Portugalom u finalu u Lisabonu (0:1).

Za najboljeg igrača finala i celog prvenstva proglašen je Teodoros Zagorakis, kapiten i igrač koji je predvodio "Helene" na Pirinejskom poluostrvu tog neverovatnog leta.

Zadnji vezni igrač Grka je odigrao turnir života, plenio je inteligencijom i neverovatnom smirenošću kojima su Grci uspeli da pobede mnogo jače rivale i "otmu" pehar ispred nosa mnogo jačim selekcijama sa mnogo ozbiljnijim igračima.

Zagorakis je počeo svoju karijeru u lokalnom klubu Kavala.Bio je važan igrač u Kavali i pomogao je klubu da se plasira u Drugu grčku ligu. U zimskom prelaznom roku 1992/93. prešao je iz Kavale u PAOK iz Soluna. Igrao je u klubu do decembra 1997. godine i bio je kapiten tima u poslednje dve sezone. Za navijače PAOK-a postao je kultni igrač.

Napustio je klub u zimskom prelaznom roku i prelazi u premijerligaša Lester Siti. U Engleskoj je na Vembliju igrao u dva finala Liga kupa. Međutim, zbog neslaganja sa trenerom Martinom O'Nilom koji ga je retko stavljao u tim i zbog toga je odlučio da se vrati u Grčku. Potpisuje ugovor za atinski AEK, tamo je igrao uz sunarodnike kao što su Mihalis Kapsis, Vasilis Lakis, Demis Nikolaidis i Vasilios Cartas s kojima će 2004. godine postati evropski prvak. Sa AEK-om je osvojio grčki kup 2002. godine pobedom u finalu protiv Olimpijakosa.

Printskrin
foto: Printscreen

2004. godine napusta AEK i potpisao je dvogodišnji ugovor vredan 1,5 miliona evra po sezoni sa italijanskom Bolonjom. Tokom igranja u Seriji A, Zagorakis je bio standardni član prvog tima, ali su ispali iz lige nakon porazaa u plej-autu od Parme. Sledećeg leta igrač je pušten iz kluba jer Bolonja nije mogla da priušti finansijske uslove koje je postavio igrač.

Zagorakis se vraća u PAOK sa dvogodišnjim ugovorom vrednim 700.000 evra godišnje i tu je završio fudbalsku karijeru.

Printskrin
foto: Printscreen

Za reprezentaciju je igrao od 1994. do 2007. godine i u tom periodu je odigrao 120 utakmica za "Helene". Najveći uspeh mu je titula na Euru 2004. godine. Grci su uspeli da pobede branioca titule Francusku u četvrtfinalu, favorizovanu Češku u polufinalu i Potrugalce u finalu za koje je tada igrao i Kristijano Ronaldo.

Nakon karijere Teodoros je bio i predsednik Fudbalskog saveza Grčke, ali se zbog kompeksne situacije tu zadrđao samo pet meseci i povukao se sa obrazloženjem da ne vidi kako da pomogne grčkom fudbalu.

Bez obzira na defanzivnu taktitku i neatraktivnu igru ovaj uspeh Grka je zaista neverovatan i biće upisan zlatnim slovima kada je u pitanju fudbal u Evropi. Naravno, samim tim će ostati upamćen i "kovač" i prvi među jednakima kapiten Grka Teodoros Zagorakis.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

02:42

POBEDA SAUDIJSKE ARABIJE OČEKIVANA? Trener: Ulažu mnogo u fudbal, imaju ratnički mentalitet, a uslovi za trenine su im SVEMIRSKI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track