BIO SAM DETE, NATO BOMBE NEĆU ZABORAVITI, NI OPROSTITI! Matićeva ispovest koja se pamti: Sve su UNIŠTILI, odrastao sam u STRAHU!
Foto: Starsport©

godišnjica agresije

BIO SAM DETE, NATO BOMBE NEĆU ZABORAVITI, NI OPROSTITI! Matićeva ispovest koja se pamti: Sve su UNIŠTILI, odrastao sam u STRAHU!

Fudbal -

Na današnji dan, 24. marta 1999. godine, NATO je počeo agresiju na Jugoslaviju.

Bombe su padale sve do 10. juna, a životi svih u našoj zemlji su se promenili. Ovaj period dobro je upamtio i Nemanja Matić. Fudbaler Liona tada još nije napunio 11 godina, a svojovremeno je objasnio čitavoj planeti da dobro pamti agresiju, bombe i 78 dana pakla. Živeo je tada sa porodicom u selu Vrelo, pored grada Uba.

- Bio sam dete, imao sam skoro 11 godina. To su slike koje nikada neću zaboraviti. Sve su uništili. Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam gledao bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam u strahu. Na kraju je poginulo 5.000 civila. Naš narod nikada neće moći da zaboravi, ni da oprosti.

Nemanja Matić
foto: Starsport©

Takođe, u istom razgovoru nekadašnji reprezentativac Srbije otkrio je Italijanima svoje razloge zašto je odbio da nosi cvet maka, kao simbol sećanja na žrtve u Prvom svetskom ratu.

- Nosio sam "popi" (cvet maka op.a.) godinama, ali onda je britanska vlada odlučila da je taj simbol koristi za odavanje počasti svim vojnicima koji su poginuli u ratovima u kojima je zemlja učestvovala. Uključujući i bombardovanje Srbije tokom 1999. godine - rekao je Nemanja Matić za rimski list "Mesađero" i nastavio:

- Od tog trenutka sam prestao. Nisam mogao da na sebe stavim nešto što je uništilo moj dom, moje ljude, ubilo na hiljade nevinih. Kao da ja ubijem rodbinu i neko je natera da stavi moju sliku na noćni stočić.

Kurir sport / Mesađero / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track