SKANDAL POTRESA NEMAČKU PRED EURO! "Nacistički dres" hitno povučen uz saopštenje: Suprostavljamo se bilo kakvom obliku mržnje!
Foto: Ulrich Hufnagel / imago sportfotodienst / Profimedia

krupna greška

SKANDAL POTRESA NEMAČKU PRED EURO! "Nacistički dres" hitno povučen uz saopštenje: Suprostavljamo se bilo kakvom obliku mržnje!

Fudbal -

Skandal potresa nemački fudbal. Kompanija "Adidas" morala je hitno da reaguje i da povuče broj sa brojem 44 iz upotrebe i taj broj niko neće nositi na predstojećem Evropskom prvenstvu. Razlog za to je činjenica da dizajn tog broja podseća na simbol koje su koristile nacističke SS jedinice.

Novi dresovi predstavljeni su na prijateljskoj utakmici između Nemačke i Francuske i posle toga je saopšteno da su ti dresovi pušteni u prodaju. Najveću pažnju privukao je broj "44" zbog čega se oglasio nemački istoriča i arheolog Mihael Konig koji je na društvenim mrežama pokrenuo upravo tu temu.

Nije se dugo čekalo na odgovor, slika je postala viralna. "Kao kompanija se aktivno suprotstavljamo ksenovobiji, antisemitizmu, nasilju ili bilo kakvom obliku mržnje", rekao je portparol "Adidasa" Oliver Brugen i tako stavio tačku na to.

Inače, ova kompanija prestaće da proizvodi dresove za "pancere" i to prvi put posle više od 70 godina saradnje. Saradnja je prekinuta i od 2027. godine Nemce će "oblačiti" kompanija "Najk". Podsetimo, Evropsko prvenstvo ove godine igra se baš u Nemačkoj i domaćin je u grupi sa Škotskom, Mađarskom i Švajcarskom.

Kurir sport / Mondo / Ž.S.

BONUS VIDEO:

08:43

SRBIN FUDBALSKA LEGENDA MEKSIKA! Kod nas je NEPOZNAT, a njegov potez ušao je u anale PARTIZANA! Ovo ime odjekivalo je širom sveta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track