ZIDANU JE ZAVRŠIO KARIJERU NA TUŽAN NAČIN, ITALIJI DONEO PUNO RADOSTI! Bio je zver na terenu, a jedan igrač ga je POSEBNO NERVIRAO
Foto: Profimedia

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

ZIDANU JE ZAVRŠIO KARIJERU NA TUŽAN NAČIN, ITALIJI DONEO PUNO RADOSTI! Bio je zver na terenu, a jedan igrač ga je POSEBNO NERVIRAO

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Još jedan u nizu beskompromisnih defanzivaca koji možda nisu bili majstori, ali su zato u odbrani bili prave "ubice" i igrači koji su životom branili svoj gol. Takav fudbaler je bio Marko Materaci, čovek koji je imao fantastičnu karijeru, ali i igrač kojeg će verovatno najviše pamtiti po onom incidentu u finalu Svetskog prvenstva 2006. godine.

Marko Materaci, Zlatan Ibrahimović
foto: Profimedia

Karijeru je započeo igrajući za klubove iz nižih italijanskih liga, Tor di Kvinto (1991-92), Marsala (1993-94) i Trapani (1994-95). Nakon toga potpisao je za Peruđu koja se tada takmičila u Seriji B, ali je poslat na pozajmicu u Karpi u Seriju C. Išao je kratko i na "izlet" u Everton, ali se ponovo po treći put vraća u Peruđu koja je tada već bila u Seriji A. Tad kreće njegov uspon u karijeri.

Za dve godine koliko je igrao sa Peruđom u prvom rangu takmičenja postao je jedan od najboljih defanzivaca, a ostao je podatak da je u sezoni 2000/01 postigao čak 12 golova čime je oborio rekord Danijelea Pasarele kao najefikasniji odbrambeni igrač. To ga je preporučilo Interu koji ga je doveo za tada velikih deset miliona evra.

Marko Materaci
foto: Profimedia

Za milanski klub je igrao deset godina sa velikim uspehom, a pamti se čuvena "tripleta" koju su "neroazuri" osvojili u sezoni 2009/10 na čelu sa Žozeom Murinjom. Ipak i pored fantastičnih igara na terenu Materacijevu karijeru su nekako obeležili događaji i anegdote van fudbalskih terena, odnosno van igre.

Trenutak koji je obeležio njegovu karijeru je događaj iz finala Svetskog prvenstva 2006. godine u Nemačkoj kada su se u velikom finalu sastali Francuska i Italija.

Bila je to oproštajna utakmica legendarnog Francuza Zinedina Zidana.

I sjajno je počelo za Francuza. Igrao se 17. minut kada je sa bele tačke doneo prednost svojoj reprezentaciji. Međutim, samo 12 minuta kasnije drugi "junak" ove priče Marko Materaci posle kornera je doneo izjednačenje Italijanima. Meč je otišao u produžetke, a u 109. minutu viđen je jedan od najupečatljivijih poteza u istoriji fudbala.

Nakon jednog verbalnog duela Zidan je glavom snažno udario Materacija u grudi, zbog čega je dobio direktan crveni karton.

Nije bilo duela, Zidan je trčao ka svom golu, a na snimku se videlo da mu Materaci nešto dobacuje... Francuz se iznenada okrenuo, ljutito prišao Italijanu i snažno ga udario glavom. Materaci mu je vređao porodicu, pa je Zidanu pukao film.

Marko Materaci, Zinedin Zidan
foto: EPA/A9999 DB WDR

Deset godina kasnije legendarni Italijan je u svojoj biografiji objasnio šta se desilo te večeri na stadionu u Berlinu.

U jednom duelu je povukao Zidana za dres, pa mu je Francuz rekao: "Ako želiš moj dres, dobićeš ga posle utakmice." Materaci je na Zidanove reči, odgovorio: "Radije ću uzeti onu tvoju ku*vu" Na to je Zidanu pao mrak na oči…

"Trikolori" su na kraju izgubili tu utakmicu posle penala koje Zidan nije mogao da šutira, a mnogi su složni da je zapravo Materaci bio najzaslužniji za pehar koji je završio u Rimu.

Dragan Stojković Piksi, Marko Materaci
foto: Starsport

Još jedna u nizu neverovatnih priča je vezana za odnos Materacija sa svojim sunarodnikom i sada isto tako čuvenim Marijom Balotelijem. Možda je više od njegovog talenta prepoznatljiv njegov temperament i skandali kojima se ne zna broj, a upravo u jednom od njih je učestvovao i Materaci.

Njih dvoje su igrali zajedno u šampionskom timu "nerazura" koji je 2010. godine osvojio "tripletu", ali nije bilo sve idealno.

U ekipi Žozea Murinja bilo je dosta različitih karaktera, Materaci i kontrovezni Baloteli su čist dokaz, a popularni "Matriks" ispričao je kako je posle polufinala Lige šampiona i pobede nad Barselonom u Milanu 3:1 morao da prebije mlađeg saigrača.

Mario Baloteli
foto: Profimedia

Baloteli je tada ušao u igru u 75. minutu i odmah posle meča, nezadovoljan statusom, bacio dres na pod i tako "digao pritisak" ionako nervoznom Materaciju.

- Istina je, dao sam mu dobre batine. Volim Marija, ali tada je sve to zaslužio. Sada smo prijatelji, kao braća... Tada, nije smeo to da uradi - otkrio je Materaci.

Nekada stameni štoper ispričao je još jedan detalj.

Marko Materaci
foto: www.crvenazvezdafk.com

- Jednom je pre utakmice u autobusu svima rekao 'Odigraću loše'. Kada je ušao u igru šutirao je loptu sa centra ka golu, umesto da proigra saigrača. Dijego Milito je hteo da ga ubije jer je upropastio jednu kontru. Verovali smo u njega, davao je golove i doprinosio pobedama. Stalno sam od Murinja tražio da me stavlja da igram protiv njega, vraćao sam ga u svlačionicu - zaključio je neverovatnu priču.

Bez obzira na onaj pravi "italijanski" karakter koji je Marko imao bio je stameni defanzivac i igrač kojeg bi svaki trener želeo da ima u svom timu, što je u mnogim intervjuima potvrdio i Žoze Murinjo koji ga je najviše i trenirao.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:56

Fudbal kao trenutno najvažnija stvar i žena kao savetnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track