ZVEZDA MUNDIJALA KOJOJ SE FUDBAL ZGADIO! Bio je kandidat za ZLATNU loptu, ali je MRZEO KLUB, danas prodaje USISIVAČE!
Foto: Pritnscreen/Instagram

U SUSRET EURO - 90 DANA 90 VELIKANA

ZVEZDA MUNDIJALA KOJOJ SE FUDBAL ZGADIO! Bio je kandidat za ZLATNU loptu, ali je MRZEO KLUB, danas prodaje USISIVAČE!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Nekada čuveni napadač švedske reprezentacije Tomas Brolin ima veoma interesantan životni put.

Brolin je u karijeri između ostalih igrao za Sandsval, Norčeping, Parmu, Lids, Cirih, Kristal Palas, a fudbalsku karijeru je okončao 1998. godine.

On je najveću slavu stekao 1994. godine kada je sa Švedskom osvojio treće mesto na Svetskom prvenstvu u Americi.

Bio četvrti na listi kandidata za "zlatnu loptu" posle Mundijala 1994. godine. Ukupno je za reprezentaciju odigrao 47 utakmica i postigao 27 golova.

Brolin je na Ostrvo stigao na velika vrata 1995. godine, ali mu je karijera od tog momenta krenula nizbrdo jer je zbog brojnih sukoba sa menadžerima Lidsa Vilkinsonom i Grejemom mahom grejao klupu.

- Kada sam prestao da igram za Lids bilo mi je muka od fudbala. Zgadio mi se taj establišment i svi koji sa time imaju veze. Ja sam fudbal igrao iz zabave i nisam želeo da sedim i slušam kako mi neko popuje o stvarima koje nisam uradio. Bilo je svačega u Lidsu o čemu ću već imati šta da kažem, a od fudbala danas gledam samo Švedsku i ekipu Parme - rekao je Brolin pre izvesnog vremena i najavio da će o svemu napisati knjigu.

Ali, umesto u pisce, Brolin je otišao u - trgovce. Naime, nekada velika zvezda fudbalskih terena danas prodaje usisivače.

Upoznao je Gorana Edlunda, švedskog pronalazača, a iako je bio nezaposlen razvio je usisivač koji je bolje čistio, lakše ga je vukao po kući, bio je jeftiniji i modredan.

U međuvremenu je ta marka postala najpopularnija u Švedskoj, a godišnje prodaju više od 130.000 različitih proizvoda. Fudbaler ima 50 odsto udela u vlasništvu firmu koja vredi nekoliko miliona.

Objasnio je i zašto je naprasno završio karijeru.

- Ako želiš da igraš na najvišem nivou, moraš naporno da treniraš svaki dan, ali nisam mario za to. Imao sam druge projekte u glavi, a kad sam napustio fudbal, jedan mi je izumitelj predložio svoju ideju i mi smo otvorili zajedničku firmu - priseća se Brolin.

Tomas Brolin
foto: Denny Calvo / Zuma Press / Profimedia

Brolin daje deo svojih prihoda u dobrotvorne svrhe. Ima ugovor s dečjom organizacijom kojoj donira 30% prihoda od prodaje svojih proizvoda. Bavi se i nekretninama, a prethodno se bavio farmaceutskim i ugostiteljskim poslovima.

Šveđanin je oduvek bio zaljubljenik u trke konja, a početkom 21. veka bio je i stalni igrač pokera, jednom je bio u top 50 svetskih pokeraša.

Jednom prilikom Šveđanin je istakao da je od svih klubova najviše mrzeo Lids. Toliko ga je mrzeo i toliko je bio očajan da se odrekao svoje plate od oko 15.000 evra nedeljno kako bi igrao na pozajmici u Cirihu za samo 1.000 evra sedmično.

Koliko je bio specifičan govori i činjenica da se pre nekoliko godina slikao go u snegu što je privuklo mnogo pažnje u njegovoj domovini.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:56

Fudbal kao trenutno najvažnija stvar i žena kao savetnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track