POSTIGAO PRVI ZLATNI GOL U ISTORIJI, PA OŽENIO DRAŽENOVU DEVOJKU: Slavnog Nemca JEDNA utakmica odvela u fudbalske BESMRTNIKE!
Foto: Profimedia

U SUSRET EURu - 90 DANA 90 VELIKANA

POSTIGAO PRVI ZLATNI GOL U ISTORIJI, PA OŽENIO DRAŽENOVU DEVOJKU: Slavnog Nemca JEDNA utakmica odvela u fudbalske BESMRTNIKE!

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Jedan od njih je svakako legendarni nemački fudbaler Oliver Birhof.

Proslavljeni nemački golgeter vrhuinac karijere doživeo je na Evropskom prvenstvu u Engleskoj 1996 godine kada je Nemačku odveo do titule prvaka Evrope.

Tada je prvi vođstvu Češke od 0:1 ušao sa klupe i postigao dva gola glavom za veliki preokret i titulu "Pancera".

Prvi je igrač koji je postigao zlatni gol u istoriji velikih fudbalskih takmičenja, i to upravo na tom finalnom meču.

Postigao je 37 golova za Nemačku, a igrao je još na Evropskom prvenstvu 2000 godine i Mundijalima 1998 i 2002 godine.

Mundijal 2018, Rusija 2018, Svetsko Prvenstvo 2018, Oliver Birhof, Joakim Lev
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U klupskoj karijeri nije imao previše uspeha.

Nastupao je uglavnom za nemačke i italijanske klubove, a vrhunac karijere bio mu je u Milanu gde je nastupao od 1998 do 2001 godine.

Tokom svoje fudbalske karijere izgradio je reputaciju jednog od najboljih pucača glavom na svetu. U fudbalskim sredinama se i danas govori da je njegov udarac glavom bio jači i od vlastitog udarca nogom.

Po završetku karijere dobio je posao u stručnom štabu Nemačke reprezentacije gde je prvo pomagao Jirgenu Klinsmanu, a potom dugodišnjem selektoru Joakimu Levu.

Dražen Petrović, Klara Birof, OLiver Birof
foto: Profimedia, Printscreen

U privatnom životu u žižu javnosti je došao kada je oženio Klaru Šalantzi, bivšu devojku pokojnog Dražena Petrovića koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći

Za volanom je bila njegova tadašnja devojka Klara Šalantzi koja vozila 160 km/h u trenutku nesreće, a pozadi je sedela njena drugarica Hilal Edebal. Petrović, koji je sedeo na suvozačevom mestu, nije bio vezan i u trenutku sudara je spavao. Od siline udara Petrović je izleteo kroz prednje staklo i ostao na mestu mrtav. Edebal je zadobila povrede zbog kojih je morala da ostavi košarku, a i dan-danas oseća posledice pošto ima problema s pamćenjem.

Ona je provela sedam dana na intenzivnoj nezi i imala je tek jednu ozbiljnu posekotinu.

Klara se nedugo posle ove tragedije vratila uobičajenom životu. Nastavila je da radi kao fotomodel u Americi i da igra košarku. Tri godine posle nesreće je u jednoj emisiji upoznala legendu nemačkog fudbala Olivera Birhofa i 2001. godine se udala za njega.

Par je dobio ćerku 2007. godine, ali je 2010. godine Klara u osmom mesecu trudnoće izgubila dete. Iste godine joj se dogodila još jedna porodična tragedija, pošto je preminuo njen brat Ladislav.

Klara se nikada javno nije izvinila zbog nesreće u kojoj je stradao Dražen Petrović. Nikada nije govorila o toj temi. Nezvanično, nekoliko puta je posetila Draženov grob, a spekuliše se i da je u kontaktu sa Draženovim bratom Aleksandrom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track