ZBOG NJEGA JE RONALDO BRIZNUO U PLAČ - NAJZASLUŽNIJI ZA NAJVEĆU SENZACIJU EURA IKADA: Niko im nije davao ni PROMIL šanse! VIDEO
Foto: Printskrin

U SUSRET EURU - 90 DANA 90 VELIKANA

ZBOG NJEGA JE RONALDO BRIZNUO U PLAČ - NAJZASLUŽNIJI ZA NAJVEĆU SENZACIJU EURA IKADA: Niko im nije davao ni PROMIL šanse! VIDEO

Fudbal -

Donosimo vam 90 priča o velikanima evropskog fudbala! U susret EURO do koga su ostala još tri meseca kucamo na vrata fudbalera koji su obeležili istoriju fudbala na Starom kontinentu.

Jedan od njih je svakako čuveni grčki fudbaler Angelos Haristeas.

Jedna od najvećih senzacija u istoriji fudbala viđena je na Evropskom prvenstvu u Portugalu kada je potpuni autsajder Grčka postala prvak Evrope.

Jedan od najzaslužnijih za ovaj istorijski podvig Grčke bio je upravo Haristeas.

Kad se Grčka 2004. prvi put posle 24 godine kvalifikovala za Evropski šampionat, ni sami Heleni nisu mogli da pretpostave da će stići do finala i te letnje večeri 4. jula u Lisabonu prirediti jedno od najvećih iznenađenja u istoriji fudbala i, uopšte, sporta.

Haristeas
foto: Printskrin

Nacionalni tim zemlje koja je do tada imala samo dva učešća na velikim fudbalskim takmičenjima i nikad nije ostvarila nijednu pobedu, uspela je da osvoji titulu prvaka Starog kontinenta, pobedivši na tom putu aktuelnog šampiona Evrope Francusku i dva puta domaćina takmičenja Portugal!

Grčka nije imala zvezde u svom timu, a jedan od junaka u selekciji koju je mudro vodio iskusni nemački trener Oto Rehagel bio je golgeter tima Angelos Haristeas.

U finalu tog 4. jula 2004 u Lisabonu igra su domaćin i veliki favorit Portugal i Grčka.

Jedini gol u meču postignut je u 57. minutu posle asistencije Angelosa Basinasa napadaču grčke reprezentacije Angelosu Haristeasu. Portugalci su imali brojne šanse za izjednačenje, najbolju kada je jedan na jedan sa golmanom izašao 19-godišnji Кristijano Ronaldo, ali nije uspeo ubaciti loptu u gol. Dobre šanse su propustili Rui Кosta, Luis Figo, Maniše, Pauleta, ali je golman Grka Nikopolidis sigurno branio ceo meč.

Po prvi put u istoriji Evropskih prvenstava je finalni meč završen sa rezultatom 1:0 i Grčka je postala senazacionalni prvak Evrope.

Ronaldo je kraj melča dočekao u suzama.

Angelos Haristeas je bio najbolji strelac Helena sa tri postignuta gola - protiv Španije, tadašnjeg šampiona Francuske i u finalu protiv domaćina takmičenja Portugala

Nakon ovog istorijskog uspeha grčki junak Haristeas je vrlo često menjao klubove u Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj i Grčkoj. Od zvučnijih imena igrao je za Ajaks, Fejenord, Šalke 04 i Bajer. Karijeru je završio pre 11 godina u Al-Nasru iz Saudijske Arabije.

Kurir sport

Bonus video:

01:13

Mladi vokalni solisti sa KiM pevaju Bože Pravde

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track