DAN KADA JE CEO SVET ZANEMEO! Pre 35 godina na utakmici je POGINULO 96 navijača Liverpula! Čekali pravdu tri decenije!
Foto: imago sportfotodienst / imago sportfotodienst / Profimedia

horor

DAN KADA JE CEO SVET ZANEMEO! Pre 35 godina na utakmici je POGINULO 96 navijača Liverpula! Čekali pravdu tri decenije!

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno 35 godina na utakmici polufinala engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala.

Tog tragičnog dana na stadionu Hilsbro život je izgubilo 96 navijača Liverpula, najmlađa žrtva imala je samo 10 godina.

FA je tada doneo odluku da se ovaj meč odigra na neutalnom terenu u Šefildu na stadionu Hilsboro. Kapacitet stadiona bio je 39.000 navijača, a na njemu je bilo oko 54.000 ljudi. Utakmica je trajala samo šest minuta...

Tragedija na Hilsborou dogodila se kada su na već krcat deo stadiona pripadnici obezbeđenja i policija pustili još nekoliko hiljada navijača Liverpula.

Nastao je opšti metež. Nesrećni navijači ostali su "znječeni" na ogradi. Usledila je nova kardinalna greška obezbeđenja. Odlučili su da sklone zaštitnu ogradu na tribini, kako bi se smanjio pritisak. Bio je to koban potez, nastao je stravičan stampedo.

Život je izgubilo 96 ljudi, a povređeno je čak 766. Istraga je kasnije pokazala da je gotovo pola žrtava, 41 od 96, moglo biti spašeno da su dobili odgovarajuću medicinsku pomoć nakon nesreće.

Četiri dana nakon tragedije britanski tabloid "San" objavio je da su navijači Liverpula krivi za tragediju. Britanski tabloid napisao je da su navijači Redsa krali od mrtvih i urinirali po njima.

To je bila odvratna laž, pa fanovi Redsa od tada bojkotuju San, koji je kasnije uputio izvinjenje. I policija je tada optužila navijače, pre nego što je istraga sprovedena.

Posle 27 godina istina je isplivala na videlo. Konačno je stigla presuda koja je sinula ljagu sa navijača slavnog kluba.

"Greške policije u planiranju i organizovanju utakmice izazvale su tragediju na stadionu u Šefildu 1989. godine gde je u tragediji poginulo 96 navijača", zaključila je porota.

Kurir sport/J.M.

00:34

Penal koji je odveo Partizan u polufinale

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track