HULIGANI ŽELE DA UNIŠTE LEP PROJEKAT: Albanski navijači lažima i neistinama žele da spreče zajedničku organizaciju EP 2027.
Foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

mahinacije i podvale

HULIGANI ŽELE DA UNIŠTE LEP PROJEKAT: Albanski navijači lažima i neistinama žele da spreče zajedničku organizaciju EP 2027.

Fudbal -

Navijači fudbalske reprezentacije Albanije organizovani u grupu "Crveno-crni" brutalno su napali vrh FS Albanije samo iz razloga što su prihvatili zajedničku kandidatutu EP za igrače do 21 godine sa FS Srbije.

navijači Albanije
foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Dok su navijači iz Albanije ljuti po ovom pitanju, kako pišu mediji iz te zemlje, na ovu odluku posebno su kivni simpatizeri tamošnje fudbalske reprezentacije sa Kosova i Metohije, Severne Makedonije i Srbije, iz oblasti oko Preševa. Oni ne kriju patološku mržnju prema Srbiji i Srbima. Na svakoj utakmici su podsticali parole rasne i etničke mržnje, širili sporne transparente i zastave. A, za sve ono što rade i zbog čega su uhvaćeni na delu, a fotografije to potvrđuju, optužuju srpske navijače?!

Albanski simpatizeri iz grupe "Crveno-crni" izdali su zvanično saopštenje, koje je preneo portal "Telegrafi" u kojem se nalazi ogroman broj nebuloza, laži, podvala, mahinacija, izmišljotina i neistina. Umesto da objasne zašto na svakoj utakmici rade ono što nema veze sa fudbalom i sportom, a to je isticanje zastava fašističke tvorevine "Velike Albanije" i terorističke OVK, te pevanje pesama sadržaja rasne i etničke mržnje, odlučili su se da otvoreno lažu.

" Vest o organizaciji Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine 2027. od strane Srbije kruži od početka marta 2024. U ovoj vesti se najavljuje da se Srbija sama prijavljuje za organizaciju EP. U istim vestima piše da bi Srbija „možda bila zamoljena od UEFA da organizuje prvenstvo zajedno sa Albanijom“.

navijači Albanije
foto: Cristiano Mazzi / SPP / imago sportfotodienst / Profimedia

Srbija je, pored zločina i genocida nad Albancima, u nekoliko slučajeva kažnjavana od UEFA zbog rasističkih i nasilnih navijača, pa sve do ubistva. Što se tiče direktnih sportskih odnosa Albanije i Srbije, ne verujemo da su zaboravljene scene, prozivke, zločinačke sadržine na klanje i ubistva Albanaca, napadi na naše igrače 14. oktobra 2014. i teror nad delegacijom.

Slične parole nastavljaju da šire srpski navijači na utakmicama gde albanski timovi uopšte nisu uključeni. Za ništa od ovoga nisu tražena izvinjenja, naprotiv, oni su se „sportski“ borili protiv nas do najviših nivoa.

S obzirom da se sport često i s pravom koristi za promociju mira, saradnje, razumevanja i nade, laž, fasadu, propagandu i u najboljem slučaju pi-ar, trebalo bi malo profesionalnije organizovati i "prodati“ javnosti. Dakle, bilo bi dobro da FS Albanije pokaže, da li je ranije tražio da organizuje U21 EP 2027. zajedno sa Severnom Makedonijom, ili sa Crnom Gorom? Sve dok ne ispunjavamo tehničke uslove, ne treba da prodajemo svoje lice i etničke interese. Imamo dosta suseda, zašto zaobilazimo tziv. Kosovo da bismo pomogli Srbiji?"

navijači Albanije
foto: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimedia

Pitanje je samo kako će UEFA reagovati posle ovakvih izliva mržnje, lažnih konstrukcija i dezinformacija od strane albanskih navijača, ali i trenera sa Kosova i Metohije. Očigledno je da za cilj imaju da miniraju zajedničku organizaciju, koja je ovakvim objavama i primitivnom propagandom dovedena u pitanje.

Kurir sport

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track