UŽAS! PIKSI SE HVATA ZA GLAVU! OVO NIKAKO NIJE DOBRO: I to pred EURO! Poražavajući rezultati srpskih fudbalera u Evropi!
Foto: Sercan Kucuksahin / AFP / Profimedia, AP Gregorio Borgia, EPA Federico Proietti, AP Massimo Paolone, EPA Tim Keeton

ozbiljan post

UŽAS! PIKSI SE HVATA ZA GLAVU! OVO NIKAKO NIJE DOBRO: I to pred EURO! Poražavajući rezultati srpskih fudbalera u Evropi!

Fudbal -

Srbi ne pamte kada u najjačim i najkvalitetnijim stranim ligama nisu osvajali titule. Nažalost, ove godine se i to desilo.

Filip Kostić, Dušan Vlahović, Juventus
foto: Jonathan Moscrop / Zuma Press / Profimedia

U "ligama petice" srpski fudbaleri, posebno reprezentativci, nisu bili ni blizu da se domognu šampionskog trofeja. Dušan Vlahović i Filip Kostić još pre nekoliko meseci ostali su bez šansi da osvoje Seriju A. Kao i Luka Jović s Milanom. U Španiji Srba nema u Realu, Barseloni, Đironi, Atletiku... Slična situacija je i u Engleskoj, Đorđe Petrović, golman Čelsija, dobacio je tek do šeste pozicije.

Luka Jović
foto: www.imagephotoagency.it / imago sportfotodienst / Profimedia

U Nemačkoj je još pogubnije, u najboljih deset ekipa ne igra niko od naših. Izuzetak je mladi Marko Mladenović (19) u Ajntrahtu, ali on je odigrao samo pet minuta na utakmici protiv Štutgarta. Reprezentativac Srbije Miloš Veljković s Verderom plasiran je tek na 11. poziciji u Bundesligi.

Nemanja Matić
foto: ANP / ddp USA / Profimedia

U Francuskoj je nešto bolja situacija. Andrej Ilić stigao je zimus u Lil, koji se nalazi na trećoj poziciji na tabeli, ali je zbog povrede upisao samo dva meča. Nemanja Matić je standardan u sedmoplasiranom Lionu. Ni jedan ni drugi nisu reprezentativci.

Marko Grujić
foto: Daniel Castro/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ništa bolje nije ni u manje kvalitetnim ligama Evrope. U Portugalu Marko Grujić (Porto) ostao je bez titule. U Holandiji Srba nema u PSV Ajndhovenu, kao ni u Belgiji, gde se Anderleht i Briž bore za pehar.

Strahinja Pavlović, Petar Ratkov
foto: Printskrin/Instagram

U Austriji Strahinja Pavlović, Petar Ratkov i Aleksa Terzić imaju teoretske šanse, ali Šturm iz Graca sve drži u svojim rukama pred poslednje kolo za vikend. U Švajcarskoj Jang bojs je overio trofej. Tamo ima fudbalera srpskog porekla, ali se oni vode kao Švajcarci - Filip Ugrinić i Darian Maleš.

Strahinja Eraković
foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Bez titule će verovatno ostati i Strahinja Eraković sa Zenitom, jer taj klub zaostaje za moskovskim Dinamom, za koji je mladi Milan Majstorović (19) upisao samo jedan meč.

Dušan Tadić
foto: Sercan Kucuksahin / AFP / Profimedia

Dušan Tadić će ostati kratkih rukava s Fenerbahčeom u Turskoj. U Grčkoj Andrija Živković (PAOK) dva kola pre kraja vodi mrtvu trku za titulu sa atinskim AEK. U Poljskoj golman Zlatan Alomerović, rodom iz Priboja, koji je prošao školu Borusije Dortmund, drži prvo mesto s Jagelonijom, sa dva boda više od Slaska i šest više od Legije, za koju igra Radovan Pankov. U Rumuniji i Bugarskoj, u redovima FCSB i Ludogoreca nema Srba.

Veljko Birmančević
foto: MICHAL SVÁČEK / MFDNES + LN / Profimedia

U Češkoj i Slovačkoj stvari stoje bolje. Sparta iz Praga osigurala je titulu, a najbolji fudbaler te ekipe je povremeni srpski reprezentativac Veljko Birmančević, koji je na 30 utakmica dao 16 golova. Slovan iz Bratislave bio je ubedljiv, odbranio je titulu s Milanom Borjanom na čelu, Srbinom s pasošem Kanade.

Milan Makarić
foto: Starsport©

Nešto bolja situacija po Srbe je u zemljama na prostoru bivše Jugoslaviji. Naših igrača najviše ima u redovima Borca iz Banjaluke, koji je blizu titule, ukupno njh sedmorica - Bojan Pavlović, Marko Milošević, Nikola Pejović, Ranko Jokić, Stefan Fićović, Jovan Nišić i Milan Makarić. U Strugi, u Severnoj Makedoniji, igraju Sava Radić i Nikola Vlajković. Boje Dečića iz Crne Gore brane Nenad Gavrić i Bojan Matić. Srbe u svojim redovima nemaju Celje (Slovenija) i Dinamo Zagreb (Hrvatska).

Aleksandar Pešić
foto: IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia

Malo radosti Srbima u fudbalu donose Dejan Stanković kao šef struke Ferencvaroša i Aleksandar Pešić kao napadač novog-starog prvaka Mađarske. Stanković je jedini srpski trener koji je ove sezone stigao do titule u Evropi, van granica Srbije.

Kurir sport

00:45

Šta su poručili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Orlova Dušan Tadić uoči današnje utakmice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track