Pre četvrt veka Jugoslavija beše prvak sveta

Jubilej

Pre četvrt veka Jugoslavija beše prvak sveta

Fudbal -
Legendarna generacija jugoslovenskih fudbalera u finalu je savladala Zapadnu Nemačku sa 5:4 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca

Na današnji dan pre 25 godina omladinska fudbalska reprezentacija Jugoslavije postala je prvak sveta u Čileu. Legendarna generacija jugoslovenskih fudbalera u finalu je savladala Zapadnu Nemačku sa 5:4 posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

U regularnom toku bilo je 1:1, nakon golova Bobana u 85. i Vitečeka u 87. minutu. Na putu do finala redom su padali Čile (4:2), Australija (4:0), Togo (4:1), Brazil (2:1) i Istična Nemačka (2:1).

Selektor Mirko Jozić u Čile je poveo sledećih 18 igrača: Leković, Brnović, Jarni, Pavličić, Janković, Štimac, Mijucić, Boban, Prosinečki, Pavlović, Mijatović, Piplica, Šuker, Petrić, Škorić, Antonić, Đurković, Zirojević. Ovoj generaciji pripadali su i Siniša Mihajlović i Vladimir Jugović, ali oni nisu učestvovali u osvajanju trofeja. Jugovića je povreda sprečila da putuje sa ekipom, a Mihajlovića je selektor Jozić izostavio. Za najboljeg igrača šampionata proglašen je Robert Prosinečki i pripala mu je ’zlatna lopta’. Nemac Viteček je sa sedam golova bio najbolji strelac, ispred Šukera koji je postigao jedan manje.

http://www.youtube.com/watch?v=vnmJKs9J1PI
http://www.youtube.com/watch?v=0GXm1ZSjxkM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track