TORCIDA: Ne ćirilici u Vukovaru

Usijane glave

TORCIDA: Ne ćirilici u Vukovaru

Fudbal -
Navijači Hajduka izneli stav da dvojezično pismo ne sme da se uvede u grad na obali Dunava

SPLIT - Navijači Hajduka proslavili su u subotu 102. rođendan svog kluba i tom prilikom se dotakli aktuelne situacija oko uvođenja ćirilice u Vukovar. Popularna "Torcida" istakla je transparent "Vukovar nikad neće biti Вуковар".

Hrvatska bi u ovoj godini morala da uvede ćirilicu u službenu upotrebu u Vukovaru, ali i na području još najmanje 20 opština gde Srbi, prema najnovijem popisu, čine 30 odsto stanovnika, s obzirom na to da je to pitanje regulisano Ustavom i zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Dvojezično pismo tako bi mogli da dobiju svi službeni natpisi na javnim institucijama, policiji, pošti, kao i nazivi ulica i trgova u Vukovaru, kao i u Vojniću, Vrginmostu, Plaškom, Udbini, Korenici, Gračacu, Negoslavcima i još desetak mesta u istočnoj Slavoniji, na Baniji, u Lici i Dalmaciji.

Zbog toga su se pobunila udruženja hrvatskih veterana i "vukovarski branitelji", a očigledno je da to pitanje žulja i navijače Hajduka. Jasno je da bi pitanje uvođenja ćirilice u Vukovaru moglo dodatno da usija atmosferu pred duel fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Srbije 22. marta u Zagrebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track