RIGOROZNE MERE: Zbog povika Ubij Srbina moguć prekid meča

Meč visokog rizika

RIGOROZNE MERE: Zbog povika Ubij Srbina moguć prekid meča

Fudbal -
Načelnik policije Zagreba najavio da bi meč na Maksimiru mogao da se prekine zbog širenja mržnje i diskriminacije na tribinama

ZAGREB - Načelnik uprave policije Zagreba i zamenik glavnog direktora Krunoslav Borovec, izjavio je da je moguć prekid utakmice Hrvatska - Srbija ukoliko gledaoci na "Maksimiru" počnu da skandiraju uvredljive pokliče "Ubij Srbina!".

"Očekujemo dobru atmosferu, sportsko i korektno ponašanje, kao i da se ništa od sigurnosnih rizika neće dogoditi. Dolazak stranih navijača nije definisan kao kažnjiva radnja, međutim obaveza je organizatora kao i redarske službe da spreči ulazak na stadion svakoga ko je gostujući navijač. Ukoliko se sa tribina začuje "Ubij Srbina!", uslediće sankcije zbog "radnje koja je podstaknuta mržnjom i diskriminacijom". Organizator mora potom da upotori nacijače sa napomenom da se utakmica može prekinuti na kratko ili trajno."

U Zagrebu će biti prisutni i pripadnici srpske policije, a za sada ne postoje najave da bi navijači iz Srbije mogli da stignu u Zagreb. Zabranu ulaska na "Maksimir" imaju i domaći navijači, njih 102.

"Tačno 102 osobe imaju zaštitne mere zabrane prisustvovanja na utakmicama. Kontrolisaćemo ih i pokrenuti prekršajni postupak ako prekrše meru. U saradnji sa HNS-om smo proveravali osobe koje su pribeležene i koje su kupile ulaznice, a HNS je poništio 51 ulaznicu što je izazvalo velike reakcije navijačkih krugova ne bi li se popustilo prilikom prodaje karata. Stvari su jasno definisane zakonom i nema dogovaranja i pregovaranja. Kriminalistička služba će biti uključena oko preprodaje ulaznica. Preprodaja nije dopuštena i identifikovali smo stotinjak karata koje su poništene, a svi koji budu uhvaćeni sa nevažećim kartama, biće podvrgnuti istraživanju."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track