KVALIFIKACIJE ZA BRAZIL: Srbija u društvu naj razočaranja
Foto: Dado Djilas

Mundijal možda bez mnogih favorita

KVALIFIKACIJE ZA BRAZIL: Srbija u društvu naj razočaranja

Fudbal -
Neki od redovnih učesnika SP i prvaka svojih kontinenata pred krahom

„Orlovi“ povukli nogu!Reprezentacija Srbije posle dva uzastopna učešća na Svetskom prvenstvu neće putovati u Brazil, a pored „orlova“ još nekoliko redovnih učesnika Mundijala, pa čak i bivših šampiona sveta, propustiće najveće fudbalsko takmičenja na planeti!Nemci protutnjaliKvalifikacije za Mundijal ulaze u završnu fazu, a kao i prethodnih godina najbolje selekcije Evrope Nemci, Holanđani, Italijani... protutnjali su kroz svoje grupe i već posle šest odigranih mečeva overili plasman u Brazil. Isto su učinili azijski velikani Japan i Južna Koreja, kao i Argentina, odnosno Tunis i Obala Slonovače, a mesto u plej-ofu overio je i Novi Zeland.Međutim, dvostruki šampion sveta Urugvaj u najboljem slučaju će igrati baraž, dok je aktuelni vicešampion Južne Amerike Paragvaj i učesnik na sva četiri prethodna Mundijala izgubio i teoretske šanse za put u Brazil. Saudijska Arabija, doskorašnji lideri najvećeg kontinenta, nije ni stigla do završne faze kvalifikacija, a loše se piše i Meksikancima, koji se nalaze na pragu da propuste tek četvrti Mundijal za poslednje 64 godine.Pakao za FrancuzeU Evropi iz kola u kolo događaju se velika iznenađenja. Tako su Turci, bronzani sa SP 2002, već ispali iz trke za Brazil, a šampione Evrope iz 1992, Dance samo još teorija ostavlja u igri. Kroz pakao baraža proći će i prvaci kontinenta Grčka i Francuska, kao i Engleska i Portugal, kojima preti čak i direktna eliminacija.

Nikad više debitanataNa jubilarnom 20. Mundijalu u Brazilu najverovatnije će učestvovati najveći broj debitanata u istoriji Svetskih prvenstava. Pored najprijatnijih iznenađenja BiH i Crne Gore put Brazila mogli bi da krenu Albanci, Izraelci... U Aziji, Uzbekistan i Oman se nalaze nadomak plasmana na SP, kao i Venecuela iz zone Komnebol, odnosno afričke selekcije poput Konga, Zambije, Libije, Etiopije... Čak i Panama ima dobre izglede da se prvi put nađe na SP.

Možda ih ne bude na mundijalu u BraziluUrugvaj 11šampion 1930. i 1950 - 15 puta prvak Južne AmerikeParagvaj 8četvrtfinale 2010 - 2 puta prvak Južne AmerikeMeksiko 15četvrtfinale 1970. i 1986 - 9 puta prvak Severne AmerikeMaroko 4osmina finala 1986 - jednom prvak AfrikeJužna Afrika 3grupna faza - jednom prvak AfrikeGana 2četvrtfinale 2010 - 4 puta prvak AfrikeKamerun 6četvrtfinale 1990 - 4 puta prvak AfrikeS. Arabija 4osmina finala 1994 - 3 puta prvak AzijeTurska 2treće mesto 2002 - jednom treće mesto na EPČeška 11finale 1934. i 1962 - jednom prvak EvropeDanska 4četvrtfinale 1998 - jednom prvak EvropePortuga l5treće mesto 1966 - jednom vicešampion EvropeEngleska 13šampion 1966 - 2 puta treće mesto na EPGrčka 2grupna faza - jednom prvak EvropeFrancuska 14šampion 1998 - 2 puta prvak EvropeSrbija 11četvrto mesto 1930. i 1962 - 2 puta vicešampion Evrope*Zemlja-učešća na SP-najbolji rezultat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track