Treneri: FSS krši Ustav Srbije!

Digli glas

Treneri: FSS krši Ustav Srbije!

Fudbal -
Optužba „Kuća fudbala“ godinu dana sprečava udruživanje trenera da bi zadržala monopol nad velikim novcem od rada trenerske škole

KRAGUJEVAC - Prekipelo im!Fudbalski treneri iz Kragujevca, Aranđelovca, Topole, Valjeva, Čačka i Užica optužili su Fudbalski savez Srbije da besprizorno krši Ustav Srbije i sprovodi diskriminaciju tako što godinu dana ne dozvoljava registraciju njihovog udruženja niti ostalih strukovnih udruženja!

Neće da ih prime

- FSS ne želi da primi u članstvo Udruženje fudbalskih trenera iz ovih šest gradova, koje je prvo formirano, i da mu status pravnog lica, kako to nalaže Zakon o sportu. FSS je izgleda jači od zakona, ponaša se kao država u državi - kaže za Kurir Predrag Stojanović, predsednik Udruženja fudbalskih trenera Kragujevca i predsednik organizacionog tela za primenu Zakona o sportu u FSS.

On dodaje da je krovna organizacija srpskog fudbala odbila da primeni nalog Ministarstva omladine i sporta.

- Ministarstvo je 14. novembra 2012. naložilo FSS da nezakonite odredbe Statuta izmeni u roku od 60 dana, a FSS je odbio da to učini i još bezobrazno konstatovao da je takav zahtev ministarstva mešanje politike u sport!

Treneri iz centralne Srbije navode da Fudbalski savez Srbije ovakvim ponašanjem direktno šteti budžetu Srbije jer sprečava osnivanje tačno 274 pravna subjekta u celoj zemlji, od kojih treba da se ubira porez.

- Pozadina svega su finansije. FSS nastoji da svim silama zadrži monopol nad novcem koji dobija od FIFA, UEFA i države za razvoj klubova, struke i bazičnog fudbala. Reč je o iznosu od oko 300.000 evra godišnje - obrazlaže Slobodan Petrović, generalni sekretar Udruženja fudbalskih trenera Kragujevca.

Uzimaju pare za licence

Petrović pojašnjava da to nije sav novac koji je u igri:- Treba dodati i njihove prihode od članarina i školovanja trenera, ako se to tako može nazvati. Prema sadašnjem stanju dobijanje B licence košta 500 evra, A licence 1.000, a pro-licence čak 4.500 evra. Velike pare su u igri.

Ne pitaju ih ni za šta

Fudbalski treneri rezignirano konstatuju da se na ovaj način nastavlja višegodišnje ponižavanje struke.

- FSS trenere ni za šta ne pita i konstantno degradira naš rad. Selektora određuje Tole Karadžić, a Stručni odbor samo treba da aminuje njegovu odluku. Vrhuška FSS bavi se onim za šta nije stručna, a ne meša se u svoj posao, pa zato loše prolazi u sudskim sporovima s bivšim selektorima - kaže Stojanović.

Loš statut fss

Opravdanost optužbi trenera na račun FSS potvrdili su nadležni organi iz Ministarstva omladine i sporta.

- Obaveštavamo vas da smo pri vršenju nadzora došli do saznanja da odredba člana 20, stav 4 važećeg Statuta Fudbalskog saveza Srbije od 17. 2. 2012. godine nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o sportu - navodi se u nalazu Grupe za inspekcijski nadzor Ministarstva omladine i sporta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track