BRUTALNI: Navijači Partizana među deset najopasnijih u svetu

Istraživanje

BRUTALNI: Navijači Partizana među deset najopasnijih u svetu

Fudbal -
U obzir su uzeti klubovi koji su se u proteklih deset godina suočili sa ozbiljnim problemima sa nasiljem, do te tačke da je u sukobima bilo i ljudskih žrtava

Navijači Partizana, u istraživanju „Bličer riporta” iz San Franciska, na listi od deset najopasnijih navijačkih grupa nalaze se na sedmom mestu. U obzir su uzeti klubovi koji su se u proteklih deset godina suočili sa ozbiljnim problemima sa nasiljem, do te tačke da je u sukobima bilo i ljudskih žrtava.

Na prvom mestu su neprikosnovene pristalice Al Masrija iz Port Saida. Posle pobede u derbiju Egipta protiv Al-Ahlija, u januaru 2012, jurili su protivničke igrače po terenu, zatim se sukobili sa njihovim navijačima, a u nezapamćenom stampedu bilo je 74 mrtvih i 248 povređenih. Policija uopšte nije reagovala.

Istraživanje pokazuje da su najopasniji navijači klubova iz Južne Amerike, koji čine i polovinu liste. Prednjače Argentinci (Boka juniors i Njuels old bojs), prate ih Kolumbijci (Atletiko Nacional), Peruanci (Univerzitario) i Brazilci (Korintijans).Među deset se nalaze i četiri tima iz Evrope: Galatasaraj, Katanija, Partizan i Visla Krakov.

"U fenomenu koji se poklopio sa padom komunizma i rastom popularnosti krajnje desnice, Istočna Evropa i Balkan su postali žarište huliganizma. U sukobu navijača Partizana i Vojvodine 2008. ubijen je navijač Novosađana, dok je godinu dana kasnije nastradao i Bris Taton, pristalica francuskog Tuluza, u zasedi pred utakmicu Lige Evrope u Beogradu ", piše u tekstu „Bličer riporta”, koji prenosi "Sportski žurnal".

Klubovi koji imaju naopasnije navijače

1. Al Masri Egipat2. Boka juniors Argentina3. Atletiko N. Kolumbija4. Galatasaraj Turska5. Univerzitario Peru6. Katanija Italija7. Partizan Srbija8. Korintijans Brazil9. Visla Krakov Poljska10. Njuels old bojs Argentina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track