ĐORĐEVIĆ O OTKAZIMA: Puškom ću terati košarkaše da igraju za Srbiju
Foto: Beta

Preuzeo funkciju

ĐORĐEVIĆ O OTKAZIMA: Puškom ću terati košarkaše da igraju za Srbiju

Košarka -
Lični cilj mi je - da pobedim Španiju, svi znate šta bi to značilo. Drugi cilj, dobar odnos sa igračima, rekao je novi selektor

BEOGRAD - Proslavljeni srpski košarkaš Aleksandar Đordević danas je i zvanično predstavljen kao novi selektor reprezentacije Srbije.

On je na funkciji selektora zamenio Dušana Ivkovića, koji je napustio funkciju posle Evropskog prvenstva u Sloveniji i osvajanja sedmog mesta.

"Na "keca" sam prihvatio poziv, odgovorio sam sa "da". Želim da moju ogromnu energiju i entuzijazam prenesem na naše igrače. Čast mi je, velika je ovo odgovornost, ali sam svestan težine. Lični cilj mi je - da pobedim Španiju, svi znate šta bi to značilo. Drugi cilj, dobar odnos sa igračima. Naravno, ne smem da zaboravim da izrazim veliku zahvalnost velikim trenerima na podršci koju su mi pružili", rekao je Đorđević.

On je ocenio da Srbija košarkaški više nije velesila.

"Srbija više nije košarkaška velesila, ali nam niko ne oduzima pravo da to radom postanemo", rekao je novi strateg, a onda je na duhovit način odgovorio kako planira da spreči otkazivanje dolaska u reprezentaciju, što nam se minulih godina često dešavalo.

"Bio sam u vojsci, pa ćemo puškom da ih nateramo da dođu (smeh). Naravno, šalim se. Bez svih nas možemo, ali bez njih, igrača ne možemo. Biću iskren prema njima. Potrudiću se da bude što manje otkaza, ali naravno da će ih biti. Ići ću da popričam sa njima, sa njihovim trenerima..: U moje vreme, igrači nisu pričali sa predsednicima saveza, već sa trenerima", rekao je Đorđević, ne želeći da otkriva finansijske detalje ugovora.

Upitan da li je za angažovanje stranaca u srpskoj reprezentaciji, selektor je rekao da nije za to.

"Nisam za to rešenje, jer oni ne donose dugoročan kvalitet. Posle mene treba i neko drugi da radi... Ako bih birao igrača kome bih dao naš pasoš, to bi bio Karl Hajns iz moskovskog CSKA. Ali, ponavljam, nisam za ta rešenja. Retko ko od tih igrača se istakao nešto posebno, osim možda Holdena, čiji je koš doneo Rusiji titulu prvaka Evrope", rekao je Đorđević, koji će na klupi Srbije provesti dve i po godine.

Đorđević je u karijeri igrao za Partizan, Armani, Fortitudo, Portland, Barselonu, Real Madrid i Skavolini. Sa reprezentacijom je osvojio tri zlatne i bronzanu medalju na Evropskim prvenstvima, zlato na Svetskom prvenstvu i srebrnu olimpijsku medalju.

Trenersku karijeru počeo je u Olimpiji iz Milana gde je radio u sezoni 2006/2007, dok je ekipu Benetona iz Treviza vodio u sezoni 2011/2012.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track