Ataman dolazi u Beograd?
Foto: Saša Pavlic

Trener Galatasaraja vodiće tim protiv zvezde 16. januara

Ataman dolazi u Beograd?

Košarka -
Personom non grata može da bude proglašen samo neko ko je diplomata, a ulazak trenera može da spreči samo MUP, tvrde iz MIP Srbije

Trener košarkaškog kluba Galatasaraj Ergin Ataman najverovatnije će doći u Beograd, saznaje Kurir. Utakmica košarkaša Crvene zvezde i Galatasaraja u drugoj fazi Evrolige na programu je 16. januara od 21 sat u Beogradskoj areni.U Ministarstvu inostranih poslova ne postoji nikakva inicijativa da se njemu zabrani dolazak u zemlju jer, pre svega, on nije diplomata.- Personom non grata ne može da bude proglašen trener, već samo diplomate. Od te utakmice u Turskoj i njegove izjave ništa se nije promenilo. Nama se o tome niko nije obraćao - kaže izvor Kurira iz Ministarstva inostranih poslova. On objašnjavaju da ulazak Atamana u Srbiju može da spreči samo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje ima diskreciono pravo da zabrani ulazak u zemlju bez ikakvog objašnjenja.Posle mučnih događaja krajem novembra, kada je u Istanbulu na zverski način ubijen navijač Marko Ivković, trener Galatasaraja Ergin Ataman nazvao je navijače Crvene zvezde „teroristima koje treba kazniti“. Posle toga je postao „persona non grata“ u Srbiji. Takođe, Ataman je ispadom šokirao kompletnu Evropu. On se posle toga nekoliko puta izvinio srpskom narodu.- Nisam rekao da su Srbi teroristi, to je termin koji se nekad koristi u našoj štampi. U smislu fudbalski teroristi, teror na tribinama. Bio sam svedok dešavanja te večeri i nereda koji su pravili navijači, rekao sam da treba stati na put takvim incidentima. Nisam znao da je mladić ubijen - rekao je Ataman i dodao:- Srbi i Turci su dva prijateljska naroda, setite se samo da je reprezentacija išla na pripremni turnir u Srbiju. Pozivam sve da se strasti smire jer su odnosi između dve zemlje do sad bili dobri.

Moraće da zakuca Turke... Bobi Marjanović
Moraće da zakuca Turke... Bobi Marjanović

Do zaključenja broja MUP Srbije nije odgovorio na našu molbu hoće li iskoristiti diskreciono pravo da zabrani ulazak u zemlju Erginu Atamanu.

Čeka ga robijaAKTAŠU PRETI VISOKA KAZNATurska policija je posle nekoliko dana potrage pronašla ubicu. Za ubistvo Marka Ivkovića 21. novembra 2014. godine optužen je Kadri Aktaš, a javni tužilac u Istanbulu za njega i sedmoricu osumnjičenih za ubistvo zatražio je kaznu od 12 do 18 godina zatvora. Suđenje bi trebalo da bude održano u Višem sudu u Bakirkeju, delu Istanbula, a srpski konzulat u najvećem gradu Turske jedan je od podnosilaca žalbe u slučaju protiv Aktaša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track