ĐORĐEVIĆ: Nije vreme za kraćenje spiska, povreda Teodosića je dobar znak
Foto: Reuters

Zadovoljan radom

ĐORĐEVIĆ: Nije vreme za kraćenje spiska, povreda Teodosića je dobar znak

Košarka -
Selektor košarkaša pred meč sa Francuskom i turnir u Beogradu, ističe da ekipa polako ulazi u formu koja je krasila prošle godine u Španiji

Košarkaška reprezentacija Srbije prvi put posle osvajanja srebrne medalje u Španiji na Svetskom prvenstvu igra pred publikom u Beogradu.

Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića će u sredu od 20 časova i 30 minuta odmeriti snage sa aktuelnim šampionom Evrope, selekcijom Francuske.Selektor se osvrnuo na predstojeće duele, kao i posao koji je odrađen do sada na pripremama.

"Pre svega, posle tri nedelje rada vratili smo se u Beograd. Pripreme na Kranjskoj Gori, pa turnir u Francuskoj, koji uopšte nije bio lak, jer smo sa idealne temperature za rad došli u gradove, gde je u hali bilo više od 40 stepeni i to nije baš bilo dobro za igrače, jer nije bila moguća brza adaptacijarekao je selektor Đorđević na konferenciji za medije.

Ekipa je imala sitnih problema sa povredama. Do sada nisu igrali Miloš Teodosić, Dragan Milosavljević i Zoran Erceg.

"Erceg i Teo su na parketu već, dok će se Dragan priključiti za nekoliko dana. Povredili su se igrači koji nisu bili sa nama prošle godine i nisu se navikli na način rada, što se Tea tiče on je samo iskrenuo zglob, on to redovno uradi jednom godišnje, tako da je dobar znak", dodao je Đorđević koji se potom osvrnuo na duel sa Francuzima u Nansiju koji je izgubljen.

"Utakmicu sa Francuskom ste propratili rezultatski, ja sam imao razmišljanja nevezana za ishod i najjači utisak posle svega mi je da je Francuska igrala sa četvoricom igrača više od 25 minuta. Parker, Batum, Gober i Dijao. Sve NBA igrači. I te kako im je bilo stalo da pobede Srbiju i da nam daju poruku. Mi smo odigrali utakmicu sa malo minuta za Bjelicu, koji nije potpuno spreman zbog kasnijeg priključenja pripremama".

Naredni duel je naša selekcija igrala protiv Rusa koji su ubedljivo savladani…

"Druga utakmica, sa Rusijom, odigrana je dan za danom, putovali smo čarterom, stigli tek oko dva ujutro, odlučili da nemamo trening i mislim da su igrači odreagovali jako dobro na sastanku na kom smo gledali snimak utakmice. Korigovali smo greške iz prve utakmice, imali smo više želje, volje i hrabrosti da uđemo u duele, da odigramo takmičarsku i borbenu utakmicu, košarkom koja krasi ovu reprezentaciju i mislim da je to najveća pozitiva sa kojom izlazimo iz te utakmice. To je limit borbenosti, angažovanja, pristupa, borbenosti i duela ispod koje ne želimo da idemo".

Selektor ističe da ekipa polako ulazi u formu koja je krasila Srbiju prošle godine u Španiji.

"Mislim da polako ulazimo u onu sferu igre i razmišljanja kako ova reprezentacija treba da igra - da polazimo iz odbrane i da ono postane prvo oružje sa kojim idemo da se borimo protiv bilo koga, pa tako i protiv Francuske, koja ovde sutra dolazi čini mi se u najjačem sastavu. Imaju slavljenički ambijent, jer otvoreno idu na zlatnu medalju, svi su se priključili, svi igraju na zavidnom nivou i već sada su u zavidnoj formi za Evrobasket. To za nas može da bude samo još veći podstrek i motiv da im se suprotstavimo."

Usledilo je pitanje o favoritima na predstojećem Prvenstvu Evrope.

"Uloga favorita nije uvek propraćena konačnom potvrdom sa konačnom pobedom. Što se mene tiče, mi smo jedna od ekipa koje će ići na medalje, otvoreno i direktno, ali Francuzi su po mom mišljenju i dalje prvi favoriti. Igraju u najjačem sastavu, lideri poput Dijaoa i Parkera su neverovatni".

Đorđević je naglasio da u ovom momentu neće skraćivati spisak igrača. U ovom sastavu će naša ekipa igrati i za vikend kada je na programu Trofej Beograda.

"Ne spremam se za kraćenje spiska, još uvek. Imali smo povrede, pa je bila i dobra odluka da počnemo sa ovoliko igrača, jer smo imali dobar broj da sprovedemo treninge, bez adaptacije ideja. Ispunili smo plan - možda ne toliko kvalitativno, koliko u odnosu na energiju, spremnost. Bićemo u ovom sastavu i na Trofeju Beograda. To su momci zaslužili i neće mi biti lako da se napravi ta selekcija. Neke osnovne ideje imamo, ali pripreme i jesu interesantne da bi se igrači stvarno videli na terenu, u odnosu na igru, taktičke zamisli i tehničke zamisli."Za kraj Đorđević je odgovorio na pitanje koliko su igrači u reprezentaciji napredovali od prošle godine.

"Potvrda je došla kroz njihove individualne sezone. Možda jedino Birčević nije bio na nivou, ali imao je povredu, operaciju, prvi put je bio u inostranstvu, pa je malo otišao ispod svog nivoa i zato nije tu. Što se tiče ovih igrača, imali su bogami dobre sezone, u smislu sazrevanja i igre na određenom nivou. Za razliku od prošle sezone, kada većina osim Miloša Teodosića i donekle Krstića nije imala liderske uloge u svojim timovima, ove godine se to promenilo i drugi igrači su dostigli taj nivo dobrih klupskih lidera, Nemanja Bjelica, ima tu i jedan igrač koji nije tu, ali dosta je igrača koji su digli svoje nastupe... To je dobro i idemo da dignemo svoj nivo i lestvicu rezultata kojem svi težimo. Da se ne zadovoljamo postignutim, ni timski, ni individualno", zaključio je Đorđević.

Posle utakmice sa Francuzima, Srbija igra za vikend Trofej Beograda u Kombank Areni. Pored naše ekipe na turniru učestvuju Rusija, Venecuela i Kina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track