Đilas: Bićemo dobri domaćini, a svi očekujemo da košarkaši izbore plasman na OI
Foto: Dado Djilas

Prvi čovek KSS o organizaciji kvalifikacionog turnira

Đilas: Bićemo dobri domaćini, a svi očekujemo da košarkaši izbore plasman na OI

Košarka -
Predsednik Košaraškog saveza Srbije Dragan Đilas rekao je da veruje da će ta ustanova na najvišem nivou organizovati kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, kao i da je dobijanje statusa domaćina veliko priznanje za zemlju.

"Verujem da ćemo turnir organizovati na najvišem mogućem nivou, kako je to uvek kada se takmičenja odvijaju u Srbiji. Očekujem da budemo dobri domaćini i da se plasiramo na Olimpijske igre. Svi smo priželjkivali, nadali se i verovali da ćemo dobiti organizaciju. To je zaista veliko priznanje za našu košarku i sve one koji su decenijama gradili ugled naše košarke", rekao je Đilas novinarima u Beogradu.

Kvalifikacioni turnir održaće se od 4. do 10. jula i to je jedan od tri turnira. Preostala dva će se održati na Filipinima i u Italiji. Na svakom turniru učestvuje šest ekipa, koje će biti podeljene u dve grupe i igraće po ligaškom sistemu, a onda će se igrati polufinale i finale. Samo pobednik će izboriti plasman na OI.Učesnici svih turnira odrediće se žrebom, koji će se održati u utorak u Ženevi. Ekipe će biti podeljene u "šešire" po kvalitetu. Srbija je u prvom "šeširu", sa Francuskom i Grčkom, tako da te ekipe neće moći da budu na turniru u Beogradu. Ekipe će izvlačiti nekadašnji košarkaši Horhe Garbahosa i Radoslav Nesterović, kao i reprezentativka Srbije Ana Dabović.Đilas je kazao da je KSSŠ kao kotizaciju ponudio 2,5 miliona evra, što je bilo manje od drugih država."Dugujemo zahvalnost vladi Srbije, premijeru i ministru sporta, ali i generalnom sekretaru Fiba Patriku Baumanu, koji je bio najzaslužniji što je ovog puta pobedio sportski kriterijum u odnosu na finansijski. Mi smo ponudili 2,5 miliona evra. Nije tajna da su neke zemlje nudile i duplo više", rekao je Đilas.

Osim kotizacije, KSS će, prema Đilasovim očekivanjima, uložiti još oko 700 hiljada evra za troškove organizacije. Predsednik nacionalnog saveza kazao je da očekuje da će se ti troškovi pokriti od prodaje ulaznica i sponzora."Pošto je ovo novac iz budžeta, odnosno svih građana... verujemo da ovo takmičenje treba da bude dostupno svima koji hoće da gledaju naše momke. Odredićemo cene ulaznica narednih dana, a najjeftinije karte će koštati 400 dinara. Mislimo da je to prihvatljiva cena", rekao je Đilas.Predsednik KSS je kazao da niko u reprezentaciji ili u savezu misli da je plasman obezbeđen samim dobijanjem organizacije."Ne mislim da smo se plasirali samim tim što smo domaćini. Na poslednjih 10-15 evropskih prvenstava nikada domaćin nije dobijao, ako se ne računa Nemačka, što je bilo iznenađenje za sve. Postojaće taj pritisak, ali mislim da imamo kvalitet da prođemo na OI i da se tamo borimo za medalju. Najveća prednost je što će naši košarkaši moći da igraju pred domaćom publikom", rekao je Đilas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track