SONJA PETROVIĆ: San o NBA prstenu je moguć i realan sa Finiksom
Foto: Stefan Jokić Kurir

Intervju - srpska reprezentativka

SONJA PETROVIĆ: San o NBA prstenu je moguć i realan sa Finiksom

Košarka -
Srpska reprezentativka Sonja Petrović u 2015. godini igrala je u pet finala i osvojila neverovatnih pet titula.

Sa ekipom Praga osvojila je Evroligu, Superkup, prvenstvo Češke i kup Češke, a kao kruna sezone došla je titula evropskog šampiona sa reprezentacijom Srbije i izbor u idealnu petorku šampionata.

Pred Sonjom su ove sezone novi izazovi, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom planu, a korak više biće pokušaj da se domogne šampionskog prstena u ženskoj NBA.

Petrovićeva je nova članica ekipe Finiks Merkjuri, koja će pokušati četvrti put da bude šampion WNBA. Najbolja svetska igračica Dijana Taurazi, zajedno s Peni Tejlor, Devanom Boner, Kendis Dupri i Britni Griner čine startnu petorku snova. Trener ekipe iz Arizone Sandi Brondelo je radeći u ruskoj ekipi Jekaterinburg imala prilike da veoma dobro upozna Sonju. Prošle godine su pregovori bili skoro završeni, ali to što je tada izostalo ove sezone je realizovano.

Sonja je 2012. godine bila članica Čikago Skaja. Posle sezone u Čikagu, izgledalo je da je WNBA priča završena, odakle ovaj zaokret?

"U Evropi sam osvojila skoro sve što se može osvojiti: nacionalna prvenstva, nacionalni kupovi, Evrolige, Superkupovi, FIBA medalje... ostalo je dosanjati san o WNBA prstenu. To sa Finiksom smatram mogućim i realnim."

Da li si spremna za takvu konkurenciju?

"Sa Taurazi i Dupri sam igrala nekoliko sezona, protiv ostalih, utakmice u Evroligi, ako ja kao vrhunska evropska igračica treba da se plašim konkurencije, onda ne bi trebalo niti da idem tamo."

Kako se u ovoj situaciji određuješ prema USK Prag i prema KS Srbije?

"U Pragu mi je odlično. Grad, klub, trofeji, trener, saigračice, sestra kao doktor radi u Nemačkoj blizu mene... sve je na najvišem nivou i kada je WNBA u pitanju sve smo dogovorili i precizirali. Što se tiče KSS, ovu situaciju definišu FIBA i KSS propisi, i ja ću ih se pridržavati."

Srbiji predstoji nastup na Olimpijskim igrama. Kako ćeš to sve uskladiti?

"SAD takođe ide na Olimpijadu i WNBA će sigurno praviti pauzu. Sa trenerom naše reprezentacije Marinom Maljković sam već sve dogovorila. Ne da ću doći spremna već fizički u top formi, samo da ne bude povreda."

Kakve su šanse Srbije da napravi dobar rezultat na Olimpijskim igrama?

"Na košarkaškom turniru će biti više izvanrednih ekipa nego autsajdera. Biće ekipa različitih košarkaških filozofija, taktika i tehnika. Za nas je važno da budemo maksimalno spremne i da svaka ostvari top formu na svakoj utakmici. Mislim da spadamo u srednju grupu ekipa po kvalitetu. Nismo prva grupa: SAD, Australija... ali nismo ni treća grupa sa predstavnicama Afrike, Azije... Što se mene tiče, ja svaku utakmicu igram na pobedu, a da bismo na Olimpijskim igrama postigli dobar rezultat moramo u to toliko jako verovati da to na kraju postane stvarnost."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track