TRAŽE IZMENU PLANA: Evropska golf federacija zabrinuta zbog mogućnosti izmeštanja terena sa Ade
Foto: GSA

Pismo gradonačelniku

TRAŽE IZMENU PLANA: Evropska golf federacija zabrinuta zbog mogućnosti izmeštanja terena sa Ade

Ostali sportovi -
Generalni sekretar Evropske golf asocijacije Ričard Hit uputio je pismo gradonačelniku Beograda Siniši Maliju u kome je izrazio veliku zabrinutost zbog nacrta Plana detaljne regulacije Ade Ciganlije u kome se predviđa izmeštanje golf terena.

U pismu se navodi da je Golf asocijacija Srbije aktivni član EGA još od 2003. godine, prvo u državnoj zajednici sa Crnom Gorom, a već deset godina samostalno. Internacionalno amatersko prvenstvo Srbije, Juniorsko prvenstvo Srbije kao i Internacionalno juniorsko prvenstvo Srbije za igrače do 21 godine nalaze se u zvaničnom kalendaru Evropske golf asocijacije, a svi se igraju na terenima Golf kluba Beograd na Adi Ciganliji. Svi turniri od ove sezone dobiće i na većem značaju, pošto će se bodovati za Svetsku golf rang listu.

"Veliki uspesi Golf asocijacije Srbije u prethodnom periodu postignuti su uprkos činjenici da se u Srbiji nalaze samo dva golf terena od devet rupa. Takođe treba napomenuti da se broj registrovanih golf igrača u Srbiji povećao u odnosu na 2006. godinu za 255 posto, što Srbiju čini državom sa najbržim rastom broja aktivnih golfera u Evropi. Brojke su još značajnije kada se priča o juniorima, gde je broj igrača od 2009. godine veći za čak 640 posto. Impresivno zvuči podatak da su čak 27 posto igrača od ukupnog broja registrovanih golfera u Srbiji – juniori. Ova dostignuća Golf asocijacije Srbije su izuzetno značajna i gledaju se vrlo pozitivno u kontekstu mnogih ključnih inicijativa Evropske komisije kao što su zdravlje, fizička aktivnost, turizam i zaštita životne sredine."

Sa tačke gledišta EGA, golf tereni na Adi predstavljaju jedinstveno mesto u sportskom i kulturnom razvoju države, pogotovo što golf kao sport spaja ljude različitih uzrasta, porekla i interesovanja. Zatvaranje Golf kluba Beograd i uklanjanje glavnih golf terena u Srbiji predstavljalo bi veliki korak unazad u razvoju Golf asocijacije Srbije.

"Nadamo se da će se u Plan uneti potrebne izmene, kako bi tereni Golf kluba Beograd ostali na Adi i kako bi se nastavio nezadrživi rast popularnosti ovog sporta u Srbiji", zaključio je na kraju pisma Ričard Hit, generalni sekretar EGA.

Golf je najpopularniji individualni sport na svetu, kojim se bavi blizu 60 miliona ljudi u 140 zemalja širom sveta na 40.000 golf terena. U Evropi, golf godišnje donosi ekonomiji 15 milijardi evra i isto tako povezuje zajednicu sa prirodom i održivim korišćenjem resursa.

Evropska golf asocijacija je krovna organizacija 47 nacionalnih golf federacija sa sedištem u Lozani. EGA je osnivač Golf Evrope, komiteta koji zastupa interese evropskog golfa i njenih članica u okviru zakonskih propisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track