PARTIZAN BESAN NA KSS: Zašto se favorizuju Zvezda i Mega!
Foto: Twitter

Reakcija iz Humske

PARTIZAN BESAN NA KSS: Zašto se favorizuju Zvezda i Mega!

Košarka -
Košarkaški klub Partizan reagovao je povodom usvojenog modela takmičenja u Superligi ocenivši da se favorizuju Zvezda i Mega Leks čime se postavlja pitanje koji je smisao domaćeg prvenstva.

Predstavnici srpskih košarkaških klubova koji su se u tekućoj sezoni takmičili u ABA ligi u četvrtak su se okupili u prostorijama KS Srbije kako bi utanačili principe po kojima će se odvijati borba za titulu u domaćem šampionatu.

Kao i ranijih godina, ligaški deo Superlige brojaće osam klubova a potom će se igrati plej-of. Sporni detalj sa sastanka tiče se kriterijuma po kojem se određuje prednost domaćeg terena u plej-of seriji i utakmici za treće mesto.Na sednici je odlučeno da se prednost domaćeg terena u plej-ofu i meču za treće mesto utvrđuje na osnovu učinka klubova u ABA ligi!?

Protiv ovakvog koncepta takmičenja bio je samo predstavnik Partizana a klub iz Humske se oglasio saopštenjem u kojem je postavio pitanje smisla igranja domaćeg prvenstva.

"Ovakvo rešenje, osim što ne priznaje šansu timovima iz KLS da se na terenu bore za povoljniju poziciju pred eventualne odlučujuće mečeve, donosi i mogući paradoks u finalnoj seriji i seriji za treće mesto.Predlog KK Partizan, bio je da se početne pozicije u plej ofu određuju na osnovu koš količnika prvoplasiranih ekipa po grupama, kao što je svojevremeno bio slučaj ili da o tome odlučuje volja žreba. Ipak, odlukom većine klubova, usvojeno je rešenje po kojem se favorizuju Crvena zvezda Telekom i Mega Leks, a na osnovu plasmana u ABA ligi.

Iznad svega, začuđujuće deluje glas "za" koji je stigao od KK Metalac, a kojim se ovaj klub automatski stavlja u nepovoljniju poziciju pred mečeve u kojima će se boriti za plasman u ABA. ligu naredne godine. Ovakvim glasom, Metalacbez prethodne borbe u grupnoj fazi prvenstva pristaje na nepovoljan položaj za ekipu!

KK Partizan, usvojeno rešenje smatra protivnim osnovnim sportskim načelima i pravu svakog tima da se na terenu izbori za povoljniji položaj! Zgusnut kalendar takmičenja je jedno, a favorizovanje timova bez valjanog osnova predstavlja nešto sasvim drugo!

Zbog svega navedenog, postavlja se pitanje da li uopšte ima smisla igrati domaće prvenstvo" navodi se na sajtu Partizana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track